Регион

Ратко Младић почастио министра чоколадом

7147

ХАГ – Хашки оптуженик Ратко Младић послужио је данас чоколадом министра правде Србије Николу Селаковића и чланове његове делегације током посјете у притворској јединици Хашког трибунала, док им је Здравко Толимир послужио сок.

Ипак, најбољи домаћин је био Небојша Павковић, који је делегацији спрског министарства спремио питу с месом, док је Вујадин Поповић српској делегацији послао питу са сиром, јер министар Селаковић, због недостатка времена, није успио да га посјети.

Послије осмочасових разговора са 13 српских притвореника, од укупно 24, Селаковић је рекао Тањугу да су сви сусрети били изузетно срдачни, као и да су притвореници били видно задовољни што им је у посјету први пут дошао неко од званичника Владе Србије.

Сви притвореници, како они против којих се воде првостепени поступци тако и они који очекују окончање жалбеног поступка, како је рекао министар, и даље гледају у државу Србију и очекују њену помоћ.

„Све смо упознали са корацима које држава планира да учини, између осталог и кроз измену регулативе која се тиче прижања помоћи и подршке тим нашим притвореним држављанима и у најскоријем периоду влада ће изаћи са тим мерама“, казао је Селаковић.

Министар и чланови делегације у посјети 13 српских притвореника Хашког трибунала у затвору у Схевенингену задржао се више од осам сати. Иако је било планирано да посјета траје до 16.30, уз посебну дозволу управника затвора делегација је са притвореницима била до 18 сати.

Селаковић је први министар правде Србије који је дошао у посјету српским притвореницима који иза решетака чекају правоснажне пресуде Хашког трибунала због оптужби за ратне злочине на простору бивше Југославије.

Он је разговарао са некадашњим комадантом Војске Републике Српске Ратком Младићем, који је обавијестио суд да користи своје право да не присуствује суђењу у Хашком трибуналу јер жели да се сретне с министром.

Радован Караџић се с министром сусрео након суђења по повратку у притворску јединицу, послије 16 сати.

Селаковић је, такође, разговарао са Драгољубом Ојданићем, Радованом Ðорђевићем, Здравком Толимиром, Винком Пандуревићем, Властимиром Ðорђевићем, Николом Шаиновићем, Сретеном Лукићем, Небојшом Павковићем, Владимиром Лазаревићем, Момчилом Перишићем…

Франко Симатовић је на привременој слободи, а посјета лидеру СРС Војиславу Шешељу у притворској јединици није била у плану.

Министар планира да ускоро обиђе и остале притворенике које данас није могао да посјети због недостатка времена.

Са министром правде у посјети притвореницима затвору у Шевенингену били су његов помоћник Милисав Чогурић, као и посебни савјетник Радомир Илић.

Селаковић је јуче у Хагу разговарао са највишим званичницима Трибунала и пренио им незадовољство због ослобађајућих пресуда тог суда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, као и у случају Рамуша Харадинаја.

Током састанака је, такође, покренуто разматрање могућности да спрски осуђеници тог суда казне служе у Србији.

Нико од званичника Трибунала ни јуче ни данас није хтио да коментарише састанак са српским министром.

Коментариши чланак

Коментара