Вијести, Свијет

Папа и Путин о Сирији

Sastanak-Pape-Franja-i-Puti

Папа Фрањо примио је у Ватикану председника Русије Владимира Путина где су разговарали о стању на Блиском истоку као и односима католичке и православне цркве. Путин и папа заложили се за мирно решење сукоба у Сирији.

Поглавар католичке цркве, папа Фрања и председник Русије Владимир Путин састали су се Риму и подржали окончавање рата у Сирији преговорима свих сиријских етничких и верских група, саопштио је Ватикан.

Путин и папа затражили су да се „фаворизују конкретне иницијативе за мирно решење сукоба у Сирији“, пише у саопштењу после њиховог првог сусрета.  Они су позвали на „решење које ће привилеговати пут преговора и укључити различите етничке и верске групе, прихватајући њихову неизоставну улогу у друштву“.

Генерални секретар УН Бан Кимун је данас за 22. јануар у Женеви сазвао мировну конференцију о Сирији на коју су позвани представници сиријске владе и опозиције што ће бити први пут да седну за исти сто од избијања сукоба у тој земљи пре 32 месеца.

Путин је захвалио папи за писмо поводом самита групе 20 у Санкт Петербургу, у којем се изјаснио против војне интервенције у Сирији.

Папа и руски председник разговарали су и о католичкој заједници у Русији и доприносу хришћанства друштву.

„Критична ситуација у којој су хришћани у разним деловима света, промоција достојанства људи као вредности, заштита људских живота и породице“ такође су биле теме разговора.

Путин је у посети Ватикану био у пратњи министара спољних послова и одбране, Сергеја Лаврова и Сергеја Шојгуа, а после разговора с папом коме је пренео поздраве руског патријарха Кирила, састао се и с новим државним секретаром Ватикана Пјетром Паролином.

Дводневни боравак у Италији Путин завршава сутра у Трсту састанком с премијером Енриком Летом.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *