Вијести, Свијет

Програм НСА није против тероризма

NSA-Surveillance-Program

Вашингтон – Амерички новинар Глен Гринвалд који је први писао о шпијунском програму НСА, каже да је циљ тог програма био да власти у Вашингтону ојачају свој утицај у свету.

Гринвалд, који живи у Рио де Жанеиру и пише за британски Гардијан и амерички Вашингтон пост, пред одбором бразилског Сената рекао је да је америчка влада лагала када је тврдила да је сврха спорног програма НСА била борба против тероризма.

Он је, говорећи на португалском језику, рекао да је права сврха тог програма била ширење америчког утицаја и јачање економске снаге САД.

Гринвалд је недавно објавио да су, према подацима Едварда Сноудена, бившег сарадника НСА, америчке шпијунске агенције прислушкивале и бразилску председницу Дилму Русеф, али и највећу бразилску нафтну компанију Петробрас.

Бразилски Сенат истражује наводе из процурелих докумената, које је јавности доставио Сноуден, према којима је Бразил такође био на мети обавештајних агенција из САД, Велике Британије и Канаде.

Очекује се да ће пред Сенатом сведочити и бразилски министри и директор компаније Петробрас. Један од разлога истраге је и да се утврди да ли би она могла да угрози интегритет Петробраса, чије акције би требало да се појаве у октобру на јавној понуди.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *