Вијести, Регион

БиХ: Пензионери одложили протест

penzionerii

Сарајево — Извршни одбор Савеза удружења пензионера у Федерацији БиХ одлучио је у Сарајеву да се привремено одложи протест заказан за уторак, 24. септембра.

Извршни одбор данас је прихватио извештај делегације пензионера која је у претходна два дана разговорала с премијером Федерације БиХ Нермином Никшићем.

Током састанка с премијером је договорено да ће Влада ФБиХ осигурати 78 милиона конвертибилних марака (КМ) који недостају за исплату постојећих пензија до краја године и да се повећају пензије од 1. јануара 2014. за пет посто.

Одлучено је и да делегација пензионера учествује, заједно с представницима Владе ФБиХ, у контроли уплата доприноса да би се та средства пребацила у Федерални фонд Пензијско-инвалидског осигурања (ПИО).

Делегација пензионера ће, такође, тражити пријем у Парламенту ФБиХ због доношења сета закона који ће предложити Влада Федерације БиХ, а односи се на контролу уплате доприноса и смањење рада на црно.

Прошле седмице пензионери из Федерације БиХ најавили су да ће изаћи на улице и протестовати пред зградом федералне Владе 24. септембра ако се не повећају пензије.

Они су навели да су пензије задњих пет година порасле за пет одсто, а у исто вријеме плате званичника Владе за 20 одсто.

Пензије у ФБиХ прошечно износе око 350 марака (око 175 евра).

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *