Регион

Време је за сусрет Николића и Јахјаге

Narodna-skupstina

Државни функционери и представници странака позитивно оцењују најављени сусрет председника Србије Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјаге и надају се да ће тај састанак допринети нормализацији односа Срба и Албанаца. Тачан датум сусрета није одређен, али ће до њега доћи ускоро, саопштили из Председништва.

Најављени сусрет председника Србије Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјаге допринеће стабилности на Балкану и решавању проблема, сматрају државни функционери и страначки представници. Из Председништва истичу да тачан датум сусрета није одређен, али да ће до њега доћи ускоро под покровитељством Европске уније.

Председник скупштинског Одбора за Кососво и Метохију Милован Дрецун рекао је да ће ускоро бити уприличен састанак Николића и Јахјаге и да је усвајањем Резолуције о Косову створен неопходан оквир да се разговори подигну на највиши политички ниво и да се тај састанак одигра.

„То показује да смо посвећени дијалогу са Приштином, али и да желимо да разговарамо не само о техничким стварима, не само о питањима средњег нивоа, већ и о оним најосетљивијим политичким питањима“, рекао је Дрецун новинарима у Скупштини Србије.

Посланик Социјалистичке партије Србије Дејан Раденковић рекао је да ће бити добро уколико дође до састанка председника Србије Томислава Николића и косовске председнице Атифете Јахјаге и да очекује да то буде потврда онога што је договорено у досадашњем дијалогу.

„Ако дође до тог састанка, очекујем да то буде потврда онога што је договорено. То је оно о чему се причало – да разговори буду на највишем нивоу, а они ће бити у циљу да све што је договорено буде и спроведено“, рекао је Раденковић новинарима у Скупштини Србије.

Посланик СПС-а не види ниједан разлог да не дође до таквог састанка јер су се, како је истакао, преговори захуктали, отворила многобројна питања, а што је на добробит стабилности у региону, Балкану и Европи.

Партија уједињених пензионера Србије сматра да би састанак Николића и Јахјаге представљао допринос решавању проблема, рекао је посланик те странке Мома Чолаковић.

„Подржавамо такву иницијативу, до дијалога треба да дође и ми у том погледу тај разговор видимо као допринос решавању проблема и на југу Србије и на Косову“, рекао је Чолаковић новинарима у Скупштини Србије.

Упитан о везама Албанаца са југа Србије са Албанцима на Косову и Метохији, Чолаковић је навео да је убеђен да постоји веза екстремиста из Албаније, Приштине и са југа Србије, а да је то недопустиво.

Састанак мора бити праћен конкретном политиком

Лидер Либерално-демократске партије Чедомир Јовановић истакао је да је веома важно да до сусрета Николића и Јахјаге дође што пре и да тај први сусрет мора бити праћен конкретном политиком.

„Добро је што се председник мења на такав начин, али би га подсетио да и грађани имају право на промене. Због тога тај први сусрет мора бити праћен конкретном политиком, која ће Србији, косовским Албанцима и читавом региону отворити другачију перспективу и политику коју ће људи у Србији разумети и моћи да подрже“, рекао је Јовановић новинарима у Скупштини Србије.

Најаву сусрета Николића и Јахјаге Јовановић види као потврду политике за коју се та странка годинама борила.

Јовановић је навео да је све што се до сада дешавало на плану решавања косовског проблема у мандату актуелне владе било обележено личним заокретима, другачијом политиком, али и неспремношћу да се мења Србија.

„Зато данас имамо парадоксалну ситуацију у којој су из дана у дан све бољи и нормалнији односи између лидера Срба и Албанаца, али се односи између два народа погоршавају“, навео је Јовановић.

Према његовим речима, тај однос је компликованији због догађаја око уклањања споменика у Прешеву.

Лидер ЛДП-а критиковао је „нефлексибилност“ власти у Србији и њену жељу да „кроз ригидан и груб став према Албанцима са југа Србије компензује уступке које чини Албанцима на Косову и Метохији“.

Јовановић је додао да је држава могла да спречи постављање споменика да је желела.

„Свесно су дозволили да се он постави, оставили отвореним то питање, па подигли тензију у Србији, а онда то решили тако што су са Тачијем направили договор који је супротан ономе што су годинама радили на Косову“, рекао је Јовановић.

Коментариши чланак

Коментара