Вијести, Мишљења

У обарању руског Су24 Турцима помагали и Американци и Саудијци

ИЗНЕНАЂУЈУЋИ РЕЗУЛТАТИ АНАЛИЗЕ МОСКОВСКОГ ВОЈНОГ ЕКСПЕРТА АЛЕКСЕЈА ЛЕОНКОВА

  • Су-24 су чекали у заседи турски пресретачи, на земљи је већ била спремна диверзантско-извиђачка група, а сниматељске екипе CNN и FOX биле су „на месту”
  • „Амерички авион Boeing E-3 Sentry AWACS узлетео је 24 новембра са базе у Первезу, у Грчкој. Други Е-3А , који припада ратном ваздухопловству Саудијске Арабије, полетео је у исто време из авио-базе Riyadh. Оба су имала један задатак: да одреде где се тачно налазе авиони Ваздушно-космичких снага Русије. Они су и изабрали жртву”
  • Е-3А су турским пресретачима указивали где се тренутно налази наш авион, а радари система Patriot, заједно са сателитом  MENTOR, давали су телеметрију његовог кретања. Тако су турски авиони тачно значи где да Су-24 „поставе заседу”. Пар турских Пара F-16CJ пришао му је на 4-6 киломтеара и лансирао ракету ваздух-ваздух AIM-9X Sidewinder у репни део бомбардера. Зато наши пилоти нису имали никакву шансу да спасу авион

СВЕ је више индиција да су у обарању руског Су-24 у ваздушном простору Сирије учествовали и Американци и Саудијци.

У сваком случају, познати московски експерт за примену ваздушно-космичких снага Алексеј Леонков сматра да се све тако одиграло.

Он указује: „Анализе показују да су напад на наш Су-24 унапред испланирали Турска и њени партнери. Зато се може и мора говорити о операцији „Удар с леђа”. Наш авион су чекали у заседи турски пресретачи, на земљи је већ била спремна диверзантско-извиђачка група, а сниматељске екипе CNN и FOX биле су „на месту”.

Леонков додатно указује да су у функцији напада била најмање три система за шпијунажу и одређивање циља, а такође два F-16 са најмодернијим ракетама AIM-9X. Он сматра да је све протекло овако:

„Амерички авион Boeing E-3 Sentry AWACS узлетео је 24 новембра са базе у Первезу, у Грчкој. Други Е-3А , који припада ратном ваздухопловству Саудијске Арабије, полетео је у исто време из авио-базе Riyadh. Оба су имала један задатак: да одреде где се тачно налазе авиони Ваздушно-космичких снага Русије. Они су и изабрали жртву”.

Леонков наставља: „Амерички Е-3А имао је задатак да утврди режим рада радара који служи за управљање наоружањем нашег Су-24. Фактички – проверавао је колико је наш авион незаштићен. Дакле, знали су да је Су-24 обавио задатак, на да је био у режиму „навигација” и да се враћао у базу код Латакије. Најважније је ипак што је тај Е-3А читаво време о Су-24 предавао податке пару турских F-16CJ. Специфичност тог авиона, који Американци производе за Турску, јесте компјутер који управља новим радаром AN/APG-68 и игра улогу другог пилота”.

По његовим анализама, у операцију су били укључени и амерички ПВО системи Patriot који се налазе у Турској, односно њихови радари AN/MPQ-53 који могу бити у вези са Е-3А и са сателитима радиоелектронске шпијунаже MENTOR. У случају обарања Су-24 – Леонков не искључује ни да су били „увезани” са КА «Геосат».

Леонков зато наглашава: „Линија лета F-16CJ указује на веома прецизан „излазак на циљ”. Е-3А су турским пресретачима указивали где се тренутно налази наш авион, а радари система Patriot, заједно са сателитом  MENTOR, давали су телеметрију његовог кретања. Тако су турски авиони тачно значи где да Су-24 „поставе заседу”. Пар турских Пара F-16CJ пришао му је на 4-6 километара и лансирао ракету ваздух-ваздух AIM-9X Sidewinder у репни део бомбардера. Зато наши пилоти нису имали никакву шансу да спасу авион”.

Леонков је уверен да би све изгледало друкчије да су Су-24 пратили руски ловци Су-30СМ.

У обарању руског Су24 Турцима помагали и Американци и Саудијци

Он посебно наглашава да Турци обарање Су-24 ипак нису могли извести сами, а и да га нису извели. Они су и направили грешку због које провокација није сасвим успела:

„Турци су кренули у напад са закашњењем од 2 минута, а таса је Су-24 већ био напустио 68 километара спорне територије на северу Сирије за чији прелет му је потребан минут и по. Зато је ракета била испаљена нешто даље од планиране „тачке”. То објашњава две ствари: да је снимак са сиријске стране границе бољи и што је наш други пилот успео да се сакрије у шумовитом пределу и да дочека помоћ”.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара