Регион

Зоран Милановић: Ја сигурно више нећу бити премијер, покушаћу да убедим Петрова да се прихвати функције

ЛИДЕР КОАЛИЦИЈЕ МОСТ ДОСАД ИНСИСТИРАО ДА НА ЧЕЛО ВЛАДЕ ДОЂЕ НЕСТРАНАЧКА ЛИЧНОСТ

         ЛИДЕР Моста Божо Петров изјавио је вечерас да су врата за Хрватску демократску заједницу (ХДЗ) затворена, јер није пристала на услове Моста, те да ће разговоре о формирању власти наставити само с левом коалицијом коју води Социјалдемократска партија (СДП) премијера Зорана Милановића.

         По завршетку састанка у седишту Моста у Загребу, Милановић је новинарима рекао да очекује да ће до уторка бити познат мандатар, али да то сигурно неће бити он.

         „Ја сигурно више нећу бити премијер”, рекао је Милановић и додао да ће обављати неку високу функцију о којој тек треба да се договоре.

         Милановић је рекао да ће покушати да до уторка увери представнике Моста да мандатар буде Петров, а не нека нестраначка особа.

         Председник Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) и вођа десне Домољубне коалиције Томислав Карамарко вечерас је после 15 минута напустио састанак с челницима Моста и СДП. По изласку са састанка, он је новинарима рекао да његова странка није могла да прихвати понуду Моста о трипартитној влади и подели функција.

         „Нисмо потписали бланко папир у којем се нуди подела плена међу победничким странкама”, рекао је Карамарко.

         Он је додао да није могао да потпише такав папир и да је проблем у коалицији с СДП, који је као странка која је у последње четири године била на власти одговорна за осиромашење Хрватске.

         Мост независних листа, без чије подршке није могуће формирање власти у Хрватској, понудио је водећим странкама у земљи формирање владе коју би водила консензусом изабрана неутрална особа или представник Моста. Лидери странака морали су о томе су морали да се изјасне до тројног састанка у 19 часова.

         И СДП и ХДЗ су неколико пута мењали ставове када је реч о захтевима Моста које су неколико пута одбијали, па прихватали. Обе странке најпре су одбиле захтеве Моста. Када је СДП прошле суботе на главном одбору одбио захтев Моста, ХДЗ је условно пристао, па је десна коалиција остала у преговорима с Мостом и корак ближе договору о коалицији без СДП.

Зоран Милановић

Зоран Милановић

Лидер СДП Милановић потом је неочекивано понудио наставак преговора и предложио Петрова за мандатара и тиме се поново вратио у преговоре.

Мост је највеће изненађење избора који су одржани 8. новембра и без те странке није могуће формирање власти.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара