Регион

Српска ће расписати референдум о Дану РС који оспоравају Сарајево и странци

РЕФЕРЕНДУМСКО ПИТАЊЕ ЋЕ БИТИ: „ДА ЛИ ПОДРЖАВАТЕ ДА СЕ ДАН РЕПУБЛИКЕ СЛАВИ 9. ЈАНУАРА?“

        ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик истакао је да ће на једној од наредних седница Народне скупштине бити разматрано питање референдума о Дану Републике.

        Додик је истакао да је ранији договор лидера у Републици Српској био да ће се о даљим корацима договарати уколико дође до одбијања на нивоу БиХ Предлога Закона о Уставном суду БиХ.

        „Претходно смо имали договор о томе да се питање које бисмо упутили на референдум заједнички дефинише. Мислим да је извесно да ће референдумско питање бити: Да ли подржавате да се Дан Републике слави 9. Јануара?“, рекао је Додик новинарима у Бањој Луци.

ДА ЛИ ПОДРЖАВАТЕ ДА СЕ ДАН РЕПУБЛИКЕ СЛАВИ 9. ЈАНУАРА?

ДА ЛИ ПОДРЖАВАТЕ ДА СЕ ДАН РЕПУБЛИКЕ СЛАВИ 9. ЈАНУАРА?

Уставни суд БиХ утврдио је 26. новембра прошле године да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест месеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Званичници из Републике Српске сагласили су се на састанку 30. новембра да Народна скупштина Српске донесе одлуку и распише референдум на коме би народ одлучио да ли прихвата одлуку Уставног суда БиХ о укидању Дана Републике 9. јануара.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара