Регион

Срби са КиМ траже од Вучића, Николића и Гојковић да институције Србије врате у јужну покрајину

ПЕТИЦИЈОМ СА 21.000 ПОТПИСА ТРАЖЕ И РАСПИСИВАЊЕ ЛОКАЛНИХ ИЗБОРА ПО ЗАКОНИМА СРБИЈЕ

  • Члан председништва ДСС-а Марко Јакшић: Петиција народу на Косову и Метохији гарантује да се држава Србија није одрекла овог простора. Уколико држава Србија организује локалне изборе у складу са Уставом Србије, то ће бти доказ да су Косово и Метохија њен део. А избори организовани по принципу дијаспоре, или под управом ОЕБС-а, значили би да КиМ није део Србије

        ПРЕДСТАВНИЦИ Срба са Косова предаће у четвртак државном врху Србије потписе више од 21.000 косовских Срба који су подржали петицију за расписивање локалних избора и враћање институција Републике Србије на Косово и Метохију.

        Делегација са Косова, коју ће чинити Славиша Ристић, Раденко Недељковић, Горан Миленковић и Немања Јакшић, петицију ће предати премијеру Александру Вучићу, председнику Србије Томиславу Николићу и председници парламента Маји Гојковић, рекао је председник косовскомитровачког одбора Демократске странке Србије Немања Јакшић на конференцији за новинаре.

        Према његовим речима, тога дана у 13 сати они ће одржати конференцију за новинаре испред Скупштине Србије.

        Јакшић је оценио да постоје објективни услови за одржавање локалних избора, који су у складу и са Резолуцијом СБ УН 1244.

        Јакшић је подсетио да су скупштине општина на Косову и Метохији распуштене 2013. година и да од тада раде привремене локалне самоуправе, без правног основа и утемељења у закону у Уставу Србије.

        Члан председништва ДСС-а Марко Јакшић навео је да „петиција народу на Косову и Метохији гарантује да се држава Србија није одрекла овог простора“.

        „Уколико држава Србија организује локалне изборе у складу са Уставом Србије, то је доказ да су Косово и Метохија њен део“, рекао је Јакшић и оценио да би парламентарни избори организовани по принципу дијаспоре, или под управом ОЕБС-а, значили да КиМ није део Србије.

        Јакшић се прокоментарисао избор Хашима Тачија за председника Косова и рекао да је срамно што су Срби учествовали у томе, имајући у виду његово учешће у ратним сукобима и повезаност са трговином људским органима.

Члан председништва ДСС-а Марко Јакшић

Члан председништва ДСС-а Марко Јакшић

Конференцији за новинаре у Косовској Митровици присуствовао је и Андрија Мандић председник Нове српске демократије у Црној Гори. Он је пренео подршку српских сународника из Црне Горе, који како је рекао, имају исте проблеме као и Срби на Косову.

Петицију је почетком децембра покренуо Патриотски блок.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара