Регион

СОЛАНА: Не желимо Србију преко које би Русија ушла у Европску унију

ОЦЕНИО ДА ХРВАТСКА ИМА НАЦИОНАЛИСТИЧКУ ВЛАСТ „КОЈА НИЈЕ ДАЛЕКО ОД ОНЕ У МАЂАРСКОЈ”

  • ФАКТИ: Шпански слуга америчког империјализма још рече: „На Косову ствари нису испале добро. Граница између Србије и Косова је нелегална, но ипак је то граница”. Са оваквим живуљкама нормалан Србин никада не требало ни да седи у истом ресторану. Макар тај ресторан био већи од стадиона Реала!

         БИВШИ генерални секретар НАТО и некадашњи високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Хавијер Солана изјавио је данас да Хрватска има „ужасну, националистичку” власт и да су што бољи односи Хрватске и Србије предуслов стабилности у том делу Еуропе.

         „Међународна заједница није изгубила интерес за тај део Еуропе. Стабилност се онде може обезбедити једино што бољим односима Хрватске и Србије, али Хрватска има ужасну, националистичку, патриотску власт која није далеко од оне у Мађарској”, изјавио је Солана (73) у Дипломатској школи у Мадриду на конференцији „Мишљења о међународној ситуацији”.

         „Сада онде имамо Хрватску у ЕУ, а Србију изван ње. Немачка је увек фаворизовала Хрватску због традиционалних односа и католичанства, а Србија се занемаривала. Србија мора постати део ЕУ, не желимо такву Србију преко које би Русија ушла у Европу”, изјавио је Солана пред дипломатима из бројних земаља, пренела је Хина.

         Солана, члан Социјалистичке радничке странке Шпаније (PSOE), био је генерални секретар НАТО од 1995. до 1999. и високи представник за заједничку спољну и безбедносну политику ЕУ од 1999. до 2009.

         „Из рата у бившој Југославији научили смо да је потребно превентивно деловати. Одгађања су погубна. Потребно је бити способан увести полицију и судије, а не само војску како се не би ломиле границе”, рекао је Солана који је био и министар спољних послова Шпаније од 1992. до 1995.

         Солана, чија је земља једна од пет чланица ЕУ које нису признале Косово, оценио је да на “Косову ствари нису испале добро”.

         “Граница између Србије и Косова је нелегална, но ипак је то граница, али Србија је спремна да разговара. Такође треба имати на уму и Албанију која је тешка земља”, рекао је дугогодишњи функционер ПСОЕ-а.

Хавијер Солана

Хавијер Солана

Солана, који је био генерални секретар НАТО у време када је та алијанса бомбардовала СРЈ 1999. године, сматра и да ће став Шпаније према Косову остати.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара