Регион

Себастијан Курц: За Аустрију је Србија најважнија земља у региону

У ОВО, НАРАВНО, ВЕРУЈУ САМО ВУЧИЋ, НИКОЛИЋ И ДАЧИЋ И ОНИ ОКО ЊИХ

         МИНИСТАР спољних послова Аустрије Себастијан Курц изјавио је данас да Србија и Аустрија имају добру привредну и политичку сарадњу, посебно када је реч о мигрантској кризи, као и да је Србија најважнија земља у региону за Аустрију.

         Он је, говорећи на скупу аустријских привредника одржаном у Београду, казао да је Аустрија значајан инвеститор у Србији и да је овде присутно више од 500 аустријских фирми.

         Према речима Курца, 2016. би требало да буде добра година за Србију и још боља од прошле по питању напретка на путу ка Европској унији.

         Он је нагласио да је радостан што поново борави у Србији и захвалио Влади Србије на напорима које улаже, али и њеној улози у стабилизацији у региону.

         „Аустрија ће остати снажан партнер Србији на путу у ЕУ као и до сада“, рекао је аустријски министар спољних послова.

         Курц који је у Београд дошао после посете Сарајеву, навео је и да у Аустрији живи око 200.000 људи српског порекла који дају значајан допринос тој земљи, као и да је сарадња са српском заједницом у Аустрији изузетно добра.

         Он је навео и да је 2015. око 90.000 људи тражило азил у Аустрији, што је, како је нагласио, огроман број.

         Председник Привредне коморе Србије (ПКС) Марко Чадеж казао је да је Аустрија најзначајнији привредни партнер Србије са којом постоји избалансирана трговинска размена.

         Чадеж је казао да две земље имају успешну сарадњу на свим пољима, прецизирајући да је у прошлој години Србија у Аустрију извезла робу у вредности од 306 милиона евра, док је увоз био око 480 милиона евра.

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц

Председник Привредне коморе Аустрије Кристоф Лајтл казао је да је Аустрија највећи инвеститор у Србији, што је доказ да аустријска предузећа имају велико поверење у ову земљу.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара