Регион

Русија спремна да помогне у борби против тероризма

САРАЈЕВО, 23. МАРТА /СРНА/ – Руска Федерација спремна је да помогне БиХ у борби против тероризма, изјавио је руски амбасадор Петар Иванцов.

Иванцов је истакао да је тероризам међународна опасност и да је важно да се све земље боре против њега.

„Тероризам јесте глобална штета и све су државе угрожене. Веома често разговарам са колегама које се баве питање антитероризма. Руска Федерација је увијек отворена за сваку врсту сарадње са БиХ, укључујући и питање борбе против тероризма, и спремни смо помоћи“, рекао је Иванцов за сарајевско „Ослобођење“.

Он је истакао да Русија има добре односе са БиХ и да је занима како ће чланство БиХ у ЕУ утицати на њене односе са Руском Федерацијом. „Ријеч је, прије свега, о трговинско-економским односима, о инвестицијском партнерству“, објаснио је Иванцов.

Он је истакао да је европски пут БиХ стабилизирајући фактор, али да све измјене на том путу треба да буду у складу са Дејтоном и морају поштовати дејтонску конструкцију БиХ.

Иванцов је нагласио да Руску Федерацију интересује на који начин и у којој мјери ће се чланство у ЕУ одразити на спољну политику БиХ.

Руски амбасадор је нагласио да не види како чланство у НАТО-у може утицати на економску, социјалну, међурелигијску стабилност, те сматра смијешним и помисао на могуће спољно угрожавање БиХ од Русије.

Иванцов је упозорио да се, када се говори о НАТО-у, заборавља да би тиме била створена нова линија разграничења у Европи.

„Заборавља се и да, ако БиХ постане чланица НАТО-а, одмах преузима неколико обавеза, укључујући члан 5 према којем, ако једна од земаља у НАТО-у учествује у некаквом оружаном конфликту, БиХ аутоматски мора учествовати у том конфликту“, напоменуо је Иванцов и поручио да је Русији стало до добрих односа са БиХ.

Говорећи о предсједнику Републике Српске Милораду Додику, руски амбасадор је истакао да је Додик већ десет година на власти, да је популаран међу својим народом, у свом ентитету, тако да може да обавља своју функцију.

Иванцов је рекао да је разумљиво да Републику Српску и Србију вежу различити тијесни односи и то је сасвим нормално, те да не види никакав проблем у честим разговорима Додика и премијера Србије Александра Вучић.

Амбасадор Руске Федерације у БиХ рекао је да не зна каква ће бити пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, али да је треба поштовати.

Руски амбасадор Петар Иванцов

Руски амбасадор Петар Иванцов

„Могу само претпостављати, али је важно да каква год буде она не би требало да изазове напетости у међунационалним односима у БиХ и региону. Прије свега, не би требала изазвати мржњу“, истакао је Иванцов.

Извор: Срна

Коментариши чланак

Коментара