Регион

Није добро да причамо лоше о НАТО агресији због инвестиција

Премијер Александар Вучић је на заједничкој конференцији за штампу рекао да га је сусрет са америчким сенаторима уверио да је веома мало препрека, или да их готово уопште нема, када је реч о стварању бољег амбијента и још бољих односа између Србије и Сједињених Америчких Држава.

Амерички сенатор Џон Мекејн рекао је после разговора у Влади Србије да је Србија демократски уређена земља и да је то постигла својим напорним радом, а посебно је похвалио однос према избеглицама, посвећеност чланству ЕУ, реформама и стабилности региона.

Премијер Александар Вучић је на заједничкој конференцији за штампу рекао да га је сусрет са америчким сенаторима уверио да је веома мало препрека, или да их готово уопште нема, када је реч о стварању бољег амбијента и још бољих односа између Србије и Сједињених Америчких Држава.

Мекејн је посебну пажњу посветио мигрантској кризи:

„Веома нам је драго што смо овде, што нам је Влада омогућила да видимо транзит избеглица преко њене територије“, рекао је Мекејн.

Према његовим речима, грађани Србије треба да буду поносни на своју Владу због начина на који управља том кризом. Мекејн је рекао да су итекако „признати и препознати“ напори и напредак Београда у нормализацији односа са Приштином, посвећеност чланству у ЕУ и реформама које су за то потребне, напори за унапређење односа са БиХ и Албанијом, као и напредак на плану економских реформи.

„Живимо у опасном свету, број избеглица никад није био већи од Другог светског рата и то ставља већи акценат на односе између наших земаља, посебно земаља које су демократски уређене, а Србија то јесте и то је постигла својим напорним радом“, рекао је Мекејн.

Он је захвалио Влади Србије на односу са САД и честитао Србији предстојећи празник Дан државности.

Сенатор Шелдон Вајтхаус је рекао да су представници обе велике америчке политичке партије у делегацији која је посетила Србију и да носе заједничку поруку — да цене уређен и добар начин на који је Србија одговорила на мигрантску кризу.

Он је рекао да постоји сарадња и пријатељство између Србије и САД и да верује да је будућност односа две земље веома светла.

Вучић је рекао и да је неозбиљан и неодговоран свако ко мисли да Србија без подршке САД може да остане на европском путу и ​​да економски напредује.

„Могао бих да показујем мишиће ја изговорим ружну реч због 1999. године, али се питам шта би био резултат, да ли ће да дође више инвеститора, да се запосли више људи …“, рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара после разговора са делегацијом америчког Конгреса.

Сједињене Америчке Државе, истакао је, помажу Србији на европском путу, што је стратешки циљ земље:

„Сигуран сам да људи који желе добро земљи и сами разумеју“, рекао је премијер.

Он је истакао да Србија жели добре односе са САД и да се такве одговорне политике не стиди, већ поноси због ње.

Упитан у којој мери савезништво Србије и САД у два светска рата може да помогне сарадњи, Вучић, је рекао да се Србија сећа пријатељства из тих ратова, које је потом изгубљено 1999. године.

„Време је да инвестирамо много труда, енергије и напора да бисмо поверење поново успоставили и ја сам захвалан што сенатори то чине, а и ми ћемо да радимо“, рекао је Вучић.

Он је додао да се онај ко мисли да Србија без подршке САД може да остане на Европском путу и ​​да економски напредује понаша неозбиљно и неодговорно.

Како је додао, на састанку је било речи како да Србија додатним реформама привуче још америчких инвестиција.

„Добри односи, не само политички, већ и економски, између две земље, отварају бројне могућности да уредимо и унапредимо живот за наше грађане и у то треба да уложимо посебну енергију, знање, велики рад, труд, посвећеност и одговорност“, рекао је Вучић.

Према његовим речима, разговарало се и о глобалним питањима, односно о мигрантској кризи и још једном је истакао да у Србији није било никаквих проблема са избеглицама, као и да ће она и даље помагати избеглице колико је то могуће.

„Захвални смо нашим гостима што су имали времена да виде како изгледа транзитна рута кроз нашу земљу, што су видели да се трудимо да помогнемо тим људима, да им дајемо храну, одећу, лекове“, рекао је Вучић.

Он је поновио да Србија није имала лоших искустава са избеглицама и поручио да ни у будућности неће подизати зидове јер то није, како је рекао, ни европско ни цивилизовано решење.

„Србија не може да издржи да буде паркинг за избеглице, и да овде буде десетине и стотине хиљада људи јер немамо економску снагу, али смо спремни да учествујемо у заједничком европском решењу, и у прихватању обавеза, а не само новца као чланица Европске уније. То је одговорно и озбиљно понашање“, закључио је Вучић.

Америчке пријатеље, додао је, замолио је да помогну у очувању стабилности Западног Балкана, зато што су, како је навео, мир и стабилност кључ за даљи економски напредак Србије.

Мекејн је за време НАТО агресије терао Клинтона и НАТО да бомбардују београдске мостове и убијају цивилно становништво

Мекејн је за време НАТО агресије терао Клинтона и НАТО да бомбардују београдске мостове и убијају цивилно становништво

За време НАТО агресије Мекејн је био тај који је покушао да прогура кроз амерички Сенат резолуцију која би овластила Клинтона да употреби копнене трупе против СР Југославије.

Мекејн је познат и по екстремној русофобији, као и изјавама из 1999. да „треба бомбардовати све инфраструктурне објекте у Србији, укључујући школе и болнице“.

Говорећи 1999. године на ТВ-у током првог месеца агресије на СРЈ, терао је Клинтона и НАТО да бомбардују београдске мостове и убијају цивилно становништво које их је чувало сопственим телима.

„Ми смо у опасности да изгубимо рат од српске војске без обзира што је она слабо опремљена, што има опрему из прошлих времена и слабу авијацију, уколико наши ваздушни удари не буду веома снажни, масивни и стратешки добро осмишљени.“ – рекао је МекКејн.

„Треба гађати и болнице, и школе, и пијаце, и практично све. Без граница.“ – рекао је МекКејн.

„Ми смо у опасности да изгубимо рат од српске војске без обзира што је она слабо опремљена, што има опрему из прошлих времена и слабу авијацију, уколико наши ваздушни удари не буду веома снажни, масивни и стратешки добро осмишљени.“ – рекао је Мекејн

Извор: Восток

Коментариши чланак

Коментара