Регион

Кери похвалио Албанију и за испоруке велике количине оружја и муниције Курдима

ИЗ МИНХЕНА – НА ПОВРАТКУ У САД – КРАТКО „СВРАТИО” У ТИРАНУ

          АМЕРИЧКИ државни секретар Џон Кери похвалио је данас у Тирани допринос Албаније у међународној коалицији, предвођеној САД, која гађа положаје џихадиста из Исламске државе у Сирији и суседном Ираку.

         „Живимо у времену глобалних изазова. Албанија је то схватила и њена улога је веома важна у оквиру помоћи САД у борби против насилног екстремизма”, рекао је Кери после разговора с албанским премијером Едијем Рамом.

         Кери је рекао да се пораз Исламске државе не може добити улагањем напора једне земље, без обзира која је питању, већ је неопходна коалиција више земаља.

         Албанија, чланица НАТО-а од 2009. године, испоручила је 2014. године велику количину оружја и муниције курдским снагама у борби против Исламске државе на северу Ирака.

         Кери је данас кратко боравио у Тирани на путу ка САД након што је ових дана у Минхену учествовао на безбедносној конференцији.

         Агенција АП је пренела да је Кери допутовао у посету Албанији, током које је требало да изврши притисак на Тирану да спроведе пакет правосудних и законодавних реформи.

         Реформе укључују оснивање суда за борбу против корупције и канцеларије тужиоца, као и формирање националне агенције попут америчког ФБИ.

Џон Кери и Еди Рама

Џон Кери и Еди Рама

САД су обезбедиле финансијску подршку од 20 милиона долара за спровођење реформи у Албанији, а још пет милиона долара планирано је за ову годину, наводи АП.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара