Регион

Ја сам Гораждевац! – Нека буде поклич свих Срба

КРЕНУЛА АКЦИЈА „ЈА САМ ГОРАЖДЕВАЦ“: „Нека се свет солидарише ако сме и ако није лицемеран“

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – Студентска канцеларија у Косовској Митровици данас је путем социјалних мрежа покренула акцију „Ја сам Гораждевац“, поводом последњих инцидената у том српском селу у Метохији.

У ноћи између недеље и понедељка у Гораждевцу је рафалном паљбом пуцано на неколико српских кућа, запаљен је један аутомобил и у центру те српске енклаве је оскрнављен споменик жртвама НАТО бомбардовања и дечацима убијеним 2003. на реци Бистрици.

У саопштењу Студентске канцеларије се истиче да то није први такав случај и да се нешто слично десило и у јулу ове године.

„Ми се питамо зашто мора неко да погине да би свет показао емпатију и солидарност? Поштујемо ли и живе или само чекамо страдање да би били део нечега што сутра заборављамо?“, истиче се у саоипштењу.

Претходно је студентска канцеларија у Косовској Митровици водила кампању #NoKosovoUNESCO.

„Предухитримо жртве, осудимо напад и солидаришимо се и са онима који у Гораждевцу и даље живе, који и вечерас треба да спавају у својим кућама, а питамо ли се како? Зауставимо неке нове пуцње и неко ново паљење и рушење истих споменика. Чувајмо једни друге и мислимо о феномену УНЕСКА данас, а не сутра кад буде касно. Нека свет види, нека чује и нека се солидарише ако сме и ако није лицемеран“, наглашава се у саопштењу Студентске канцеларије.

Акција „Ја сам Гораждевац“ (фото: Фејсбук)

Акција „Ја сам Гораждевац“ (фото: Фејсбук)

Додаје се да је кампању подржао велики број људи, као и амбасада Русије у Београду објављивањем фотографија и пропратног текста.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара