Регион

Ивица Дачић: Не бежим од одговорности за погибију наших дипломата у Либији

НАГЛАСИО ДА ЈЕ ТУ АМБАСАДУ МОЖДА ТРЕБАЛО ЗАТВОРИТИ ЈОШ У ВРЕМЕ ЦВЕТКОВИЋЕВЕ ВЛАДЕ

  • Сада се противи затварању, уз образложење да у Сирији „још има Срба“. Додао: „Биће утврђено да ли постоји одговорност амбасадора (Оливера Потежице)“

       МИНИСТАР спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да амбасада Србије у Либији не треба да буде затворена, а да ће наредних дана бити утврђено да ли за погибију службеника те амбасаде постоји одговорност амбасадора Оливера Потежице.

       „У Либији има Срба и амбасада не треба да буде затворена. Биће утврђено да ли постоји одговорност амбасадора“, рекао је Дачић у Скупштини Србије током расправе о новом министру одбране.

       Пре тога је самостални посланик Левице Србије Борислав Стефановић упитао Дачића зашто није затворена амбасада Србије у Либији.

       „Зашто ви нисте када сте постављени за министра затворили ту амбасаду, довели службенике из те амбасаде у Србију? Ја не мислим да сте лично ви одговорни, али као и сваки министар када се догоди несрећа – морате сносити одговорност“, рекао је Стефановић Дачићу.

       Стефановић је на Дачићево питање зашто он није, када је био политички директор Министарства спољних послова, а док је Вук Јеремић био ресорни министар, довео службенике те амбасаде у Србију, одговорио да није у реду да се одговорност пребацује на неког другог.

       Дачић је раније данас изјавио да не бежи од одговорности због погибије двоје службеника амбасаде Србије у Либији, али је напоменуо да је рат у тој земљи почео још у фебруару 2011. године, када су безбедносни ризици били већи.

       „Ако је неко хтео да затвори амбасаду у Либији, имао је прилику да то уради. Уместо тога су амбасадору Оливеру Потежици дали бланко овлашћење да може да напусти амбасаду без одобрења министра. Све је то урађено за време владе Мирка Цветковића“, рекао је Дачић.

Министар спољних послова Ивица Дачић

Министар спољних послова Ивица Дачић

Дачић је казао да је месец дана пре отмице успео да уважи жељу Слађане Станковић за премештајем и додао да је за то била надлежна Комисија за премештај, која дуже време није успевала да јој нађе замену.

„Не избегавам одговорност, само говорим шта је реалност“, закључио је Дачић.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара