Технологија и Наука

Немци објавили су да направили значајан корак ка нуклеарној фузији

ЖЕЛЕ ЧИСТУ И БЕЗБЕДНУ ЕНЕРГИЈУ КОЈА ЋЕ ПОТПУНО ПОТИСНУТИ ФОСИЛНА ГОРИВА

  • После девет година рада и тестирања, научници „Макс Планк” института за физику плазме у Грајфсвалду убацили су малу количину водоника у уређај у облику крофне где је загрејан у супер-врући гас плазму. У том облику водоник је трајао само делић секунде, пре него што се охладио, али је то било довољно да научници прогласе успех
  • Немачка канцеларка Ангела Меркел, која има докторат из физике, лично је притиснула тастер за покретање данашњег експеримента и притом рекла: „Као индустријска држава, желимо да покажемо да је могуће приступачно, безбедно, поуздано и одрживо снабдевање енергијом, без губитка наше економске конкурентности“

        НЕМАЧКИ научници извели су данас експеримент за који се надају да ће остварити напредак у потрази за нуклеарном фузијом, која се сматра чистијом и безбеднијом од постојеће нуклеарне енергије.

        После девет година рада и тестирања, научници „Макс Планк” института за физику плазме у Грајфсвалду убацили су малу количину водоника у уређај у облику крофне где је загрејан у супер-врући гас плазму.

        У том облику водоник је трајао само делић секунде, пре него што се охладио, али је то било довољно да научници прогласе успех.

        „Све је данас ишло добро“, рекао је научник Роберт Волф.

        Експеримент у Грајфсвалду је део настојања широм света да се енергија добија нуклеарном фузијом у којој се атоми спајају на екстремно високим температурама при чему се ослобађају велике количине енергије.

        Научници наводе да ће бити потребно још неколико деценија док не буде била доступна технологија за добијање енергије нуклеарном фузијом, али да ће, када се то догоди, таква енергија потпуно потиснути фосилна горива и конвенционалне реакторе за нуклеарну фисију.

        Тим у Грајфсвалду, лучком граду на Балтичком мору, користи уређај стелатор „W7-X“ вредан 400 милиона евра како би се плазма што дуже одржала.

        Научник Дејвид Андерсон с Универзитета у Висконсину, који не учествује у пројекту, рекао је да резултати експеримента у Грајфсвалду засад обећавају.

        „Импресивни резултати добијени на покретању машине су изузетни“, рекао је Андерсон.

        Немачка канцеларка Ангела Меркел, која има докторат из физике, лично је притиснула тастер за покретање данашњег експеримента.

        „Као индустријска држава, желимо да покажемо да је могуће приступачно, безбедно, поуздано и одрживо снабдевање енергијом, без губитка наше економске конкурентности“, рекла је Ангела Меркел.

Ангела Меркел и научници „Макс Планк” института за физику плазме у Грајфсвалду

Ангела Меркел и научници „Макс Планк” института за физику плазме у Грајфсвалду

Пројекат у Грајфсвалду коштао је више од милијарду евра у претходних 20 година.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара