Култура

Космонаути уче ћирилицу!

Вашингтон – Америчка агенција за истраживање свемира НАСА започела је четворогодишњу обуку нових космонаута, који поред захтевних тренинга у симулаторима, млазним авионима и под водом, морају да уче и ћирилицу, тачније руски језик.

Између захтевних тренинга у симулаторима, млазним авионима и под водом, млади космонаути НАСА проводе сате учећи ћирилицу и руски језик, пише Јуниверс тудеј.

Заправо, један од услова које НАСА поставља космонаутима који ће боравити на Међународној свемирској станици, сада је и одлично познавање руског језика.

„Програм је схваћен врло озбиљно, јер је потребно заиста добро знање руског, ако се, рецимо, догоди непредвиђена ситуација и хитно мора да се реши проблем са Русијом преко радија“, каже Дејвид Сен-Жак, канадски космонаут и лекар.

„Будући космонаути морају да говоре руски језик течно, да би могли брзо да реагују“, објаснио је Сен-Жак.

Дејвид Сен-Жак, пореклом из Француске, један је од космонаута чији је четворогодишњи тренинг почео, а међу бројним сложеним задацима које мора да савлада налази се и ћирилица.

„Поента није да савршено пишете, већ да комуницирате. Слично је као када пословни људи уче страни језик. Фокус је на разумевању колоквијалног говора, али и специфичних термина. Знам све оне речи за свемирски хардвер и те луде руске акрониме, али вероватно не знам име неког цвета, на пример“, објаснио је Сен-Жак.

Обука подразумева и одлазак у Русију, како би се научило све о програму „Сојуз“, као и руским сегментима Међународне свемирске станице.

Космонаути уче ћирилицу! Дејвид Сен-Жак (Фото: РТС)

„На крају дана, овакви тренинзи терају да се схвати да су међународни односи заправо облик међуљудских односа, а говорити језик је фундаментална ствар. То је оно што помаже да се превазиђе пословно искуство и да се преведе у животно искуство кроз које се пролази са другом особом, другом земљом“, каже Дејвид Сен-Жак.

Извор: Васељенска ТВ

Коментариши чланак

Коментара