Вијести, Регион

Туск затражио од Вућића да Србија постепено усклађује спољну политику са политиком ЕУ

ПРЕМИЈЕР ПРЕДСЕДНИКА ЕВРОПСКОГ САВЕТА НАЗВАО „ВЕЛИКИМ ПРИЈАТЕЉОМ СРБИЈЕ“

        ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изјавио је данас после састанка са председником Савета ЕУ Доналдом Туском да је Србија урадила много на путу евроинтеграција и да је заслужила да отвори прва преговарачка поглавља већ у јуну.

         „После завршетка скрининга, сматрамо да смо заслужили отварање поглавља у јуну и надам се да ћемо имати подршку господина Туска у том процесу“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре после састанка.

        Не знам да ли ће се то десити или не, али ми смо то заслужили, додао је он. Много је тога, како је истакао, урађено када је реч о фискалној консолидацији и економској реформи земље, али да најтеже и најболније тек предстоји.

        Вучић је истакао да је Србија на европском путу и да наставља да спроводи економске мере у циљу побољшања економске ситуације у земљи, као и дијалог са Приштином ради доприношења политичкој стабилности у региону.

        Вучић је посебно захвалио Туску на подршци и назвао га „великим пријатељем Србије“.

        Туск је похвалио проевропски курс Вучићеве владе, као и досадашњи напредак у спровођењу реформи. Он је посебно истакао важност наставка дијалога са Приштином и спровођења Бриселског споразума.

        Туск је истакао да је будућност Србије у ЕУ важна, како за Србију, тако и за Унију.

         „Јасно је да је Србија опредељена за европски пут. Поздрављам достигнућа премијера Вучића у области регионалне сарадње и напоре Србије да продуби односе у региону“, нагласио је Туск, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

        Србија мора да настави са спровођењем кључних реформи укључујући владавину права и да одржи замајац у процесу нормализације са Приштином, додао је он.

        Туск је, такође, подвукао значај руковођења спољнополитичким приступом Србије у складу са првим стратешким циљем наше земље – придруживањем ЕУ.

Aлександар Вучић са Доналдом Tуском

Aлександар Вучић са Доналдом Tуском

„Изразио сам очекивање ЕУ да се Србија постепено усклади са ставовима Уније у процесу до приступања“, рекао је Туск, наведено је у саопштењу из његове канцеларије.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *