Вијести, Свијет

Русија смањила зависност од међународних платних система

ПОЧЕО ДА ФУНКЦИОНИШЕ НАЦИОНАЛНИ СИСТЕМ ПЛАТНИХ КАРТИЦА

        УНУТРАШЊЕ руске трансакције преко платних картица грађана Русије од данас почињу да се обрађују у Националном систему платних картица (НСПК), који је формиран ради гаранције, како РФ не би била искључена са светског тржишта електронског плаћања.

        Упркос таквој глобалној промени, грађани Русије приликом коришћења својих картица неће ништа приметити, сматрају стручњаци.

        Visa и MasterCard, према руском закону о националном платном систему,  треба да пребаце процесирање картица за руске унутрашње трансакције на територију РФ. Прво је требало да то учине до 31. октобра 2014. године, али је касније одложено за други квартал.

        Аналитичари које је анкетирала агенција РИА Новости не виде ништа критично у томе што Visa није успела да пребаци руске трансакције у Национални систем платних картица. Они су убеђени да процесирање Visa картица у Русији због тога неће „патити“, пошто за то нема никаквих техничких разлога. Уосталом, Централна банка РФ је уверена да ће процес уласка Visa у Национални систем платних картица бити завршен у наредним месецима.

        Visa и MasterCard су различити платни системи с различитим пословним политикама и структурама управљања, отуд и разлике у брзини доношења одлука, објашњава различите рокове прикључења Visa и MasterCard Националном систему платних картица заменик председника извршног одбора банке МДМ Станислав Даниш.

Разбијен латинични монопол - руска платна картица је ћирилична

Разбијен латинични монопол – руска платна картица је ћирилична

Највећа банка РФ – Сбербанк – већ је почела да обавља своје трансакције у Националном систему платних картица, не само за картице MasterCard, већ и за Visa картице. У Централној банци Русије истичу да ће Сбербанк завршити пренос трансакција за картице MasterCard у Национални систем платних картица у првој половини априла.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *