Вијести, Регион

ЛИ: Кина одваја још три милијарде долара за Средњу и Источну Европу

У СРБИЈИ ЖЕЛИ КИНЕСКЕ ФАБРИКЕ КОЈЕ ЋЕ ПРОИЗВОДИТИ ОПРЕМУ И МАТЕРИЈАЛ ЗА РАЗВОЈ ИНФРАСТРУКТУРЕ

         КИНЕСКИ премијер Ли Кећијанг најавио је данас да ће Кина основати нови инвестициони фонд у укупном износу од три милијарде долара за који ће моћи да конкуришу земље средње и источне Европе.

         „Средства ће се користити на нове начине, кроз јавно-приватно партнерство и лизинг аранжмане”, рекао је Кећијанг приликом отварања привредног форума у оквиру самита Кине и 16 земаља средње и источне Европе.

         Од претходне кинеске кредитне линије преостало је још 1,7 милијарди долара, коју земље централне и источне Европе такође могу да користите, а Кина ће покушати да спусти трошкове тих зајмова.

         Како је рекао кинески премијер, његова земља има средства за улагање, а у овом делу Европе расту потребе за развојем инфраструктуре. Када је о Србији реч, Ли Кећианг изразио је наду да ће улагачи из Кине моћи овде да отворе фабрике које ће производити опрему и материјал за развој инфраструктуре.

         Према његовим речима, то ће отворити и нова радна места.

         „Ако земље буду искористиле све своје потенцијале, глобална економија ће изаћи из проблема”, истакао је Кећијанг и осврнуо се на проблеме које муче глобалну привреду.

         Ли Кећијанг најавио је да ће бити формиран и пословни Савет Кине и земаља Централне и Источне Европе, што ће, како је истакао, бити нови корак и нова фаза у њиховој међусобној сарадњи.

Кинески премијер Ли Кећијанг

Кинески премијер Ли Кећијанг

Ли је оценио да сарадња Кине и земаља Централне и Источне Европе треба да буде подигнута на виши ниво и да донесе више плодова сарадње.

(Танјуг)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *