Вијести, Регион

У Крагујевцу велики школски час

184571_101005s2_f

У спомен парку „Крагујевачки октобар“, данас 21. октобра ће бити одржана традиционална антиратна манифестација Велики школски час, поред споменика ђацима и професорима стрељаним 1941.

Почетак Великог школског часа заказан је за 11 часова, а претходно ће у 10:30 бити служен молебан крај хумке стрељаних ђака и професора.

Поводом сећања на жртве фашизма и крагујевачку трагедију биће изведена поема „Човечанство нека погледа на сат“ састављена од стихова из песничких књига Слободана Павићевића, књижевника из Крагујевца. Приређивач поеме је Братислав Милановић из Крагујевца, а редитељ сценског приказима Милић Јовановиц из Крагујевца.

У извођењу поеме учествоваће глумци крагујевачког Књажевско српског театра Мирко Бабић и Марина Перић Стојановић и други млади глумци.

Учествоваће глумци Студентског културног центра, рачанског позоришта и Позоришта младих Абрашевић, Позорисне радионице Дома омладине, Прве крагујевачке гимназије, а допринеће и богослови богословије „Свети Јован Златоусти“, студенти Филум-а и ђаци основних школа. Према речима редитеља Милића Јовановића први пут ће се у сценском приказу чути и Њемачки, енглески, француски и шпански језик.

Немачка „казнена експедиција“ стрељала је у Крагујевцу, 21. октобра 1941. године, у знак одмазде, више хиљада српских цивила. Међу жртвама злочина били су и ђаци виших разреда гимназије, као и њихови професори.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *