Вијести, Свијет

Уругвај – До краја године канабис у слободној продаји

011213

Уругвајци ће ускоро моћи да легално купе марихуану, савију џоинт и предају се задовољствима наркотика, а Уругвај ће постати прва земља у свијету која ће у потпуности легализвати конзумацију марихуане.

Влада Уругваја сматра да ће тако сузбити насиље и криминал. Уругвај ће садњу и продају канабиса ставити под своју контролу, а предсједник те земље Хозе Мујика подржава ову иницијативу.

Уколико се вјечни сан конзумената марихуане испуни, Уругвај би могао постати земља која је чак либералнија од Холандије.

Парламент Уругваја без икаквих проблема прихватио је овај приједлог, а сада га још мора подржати и сенат. Тако ће већ крајем године сваки становник Уругваја који је старији од 18 година моћи да набави марихуану.

Она ће бити продавана сасвим легално у апотекама, које би за ову продају /ипак/ требало да имају посебну дозволу.

Мјесечно би сваки становник Уругваја могао да купи највише 40 грама. Такође, свако ко жели могао би и сам да сади ове биљке – до шест комада по особи.

Уругвајска влада већ има и конкретне приједлоге за цијене. Један грам канабиса требало би да кошта исто онолико колико кошта и сада на црном тржишту: 2,5 америчка долара.

Кампање с циљем информисања становништва о овом питању требало би да прате овај пројект.

Заговарачи овог пројекта вјерју да би се легализацијом канабиса могло смањити насиље везано за трговину дроге.

Идеја да се, умјесто јачим кажњавањем и насиљем на трговину дрогом реагује легализацијом, дошла је из Глобалне комисије за политику сузбијања дроге.

Ова организација, чији су чланови и бивши генерални секретар УН Кофи Аннан и бивши предсједници Бразила, Колумбије и Мексика, већ се годинама бори умјереним средствима против организованог криминала и трговине дроге.

Она је још 2011. године рат мексичке владе против мафијашких картела прогласила – неуспјешним и пропалим, и то због великог броја жртава.

У крвавим борбама између мексичке војске и картела, од 2006. године до данас, страдало је више од 10.000 људи.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *