Живот и Здравље

Зашто је хидратација важна за здравље?

voda

Надокнађивање изгубљене воде и соли у организму је од суштинског значаја за одржавање одговарајуће хидратације и доброг здравља.

Вода се може надокнадити кроз храну и напитке. Израчунато је да од укупног уноса воде, 20 до 30 одсто потиче од хране а 70 до 80 одсто од напитака, али ови проценти могу знатно да варирају, у зависности од исхране.

Обична вода је значајан извор уноса течности код многих људи, али бројни напици као што су сокови, млеко, газирани напици, кафа и чај садрже 85 одсто воде и такође су важан извор воде. Показало се да је разноврсност извора, боја и укуса напитака једнако важна као разноврсна храна у исхрани. Разноврсност подстиче већи ниво уноса и хране и напитака. На пример, у једној студији о уносу течности код особа које трче на покретној траци, показало се да је разноврсност напитака довела до тога да учесници пију до 50 одсто више течности него да је доступна била само вода.

Бројни су разлози зашто разноврсност доводи до већег уноса, а међу њима су пријатан укус напитака у поређењу са обичном водом, и зато многи људи одлучују да поред обичне воде конзумирају и друге напитке.

Улогу коју напици имају у обезбеђивању воде у исхрани препознале су међународне организације као што су Међународни институт за бионауку (ИЛСИ) и Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА), што је од посебног значаја за сегменте популације који су посебно осетљиви на дехидратацију, као што су деца, стари људи и особе које узимају одређене лекове.

Разноврсност такође може да допринесе већем уносу микро хранљивих материја. Многи напици обезбеђују важне хранљиве материје, као што су витамини, антиоксиданти и електролити. Воћни сокови могу да допринесу да конзумирамо пет препоручених оброка са воћем и поврћем сваког дана. Спортски напици садрже малу количину шећера и електролита који могу да помогну да се смањи дисбаланс воде, минерала и енергије услед физичког напора. За напитке који садрже кофеин, као што су кафа, чај и неки безалкохолни напици такође се показало да доприносе хидратацији.

Напици се могу одабрати за одређену намену – на пример, напици са кофеином кад смо уморни, спортски напици током и након интензивног тренинга, сокови због витамина и хранљивих материја које садрже итд – али мора се знати да, за разлику од обичне воде, напици често садрже калорије и зато доприносе дневном уносу енергије. Израчунато је да популарни напици као што су безалкохолни напици дају око 3 одсто калорија у просечној дневној исхрани. Данас постоје разни некалорични и нискокалорични напици, а смернице за дневни унос су на снази у већини земаља како би помогле људима да донесу информисану одлуку о избору производа које купују за себе и породицу.

Вода

Постоје многе врсте воде за пиће: вода из чесме, бунарска вода, флаширана вода, минерална вода, пречишћена вода, изворска вода. Све воде које се користе за пиће се третирају да би задовољиле законске и стандарде квалитета. У већини европских земаља, вода из чесме је укусна и савршено безбедна, али то не важи за све делове света. Вода има бројне предности, укључујући доступност, цену и одсуство калорија, али многи људи не воле њен укус.

Сокови

Назив воћни сок резервисан је за напитке који су 100% чисти воћни сокови и садрже шећер из воћа, било да је у питању сукроза, фруктоза или глукоза. Конзумирање воћних сокова може да помогне да деца и одрасли испуне дневне препоруке за унос воћа и поврћа. Сокови садрже сок и додату воду и калоричне или некалоричне заслађиваче. Они садрже извор енергије у облику шећера, мада је његова количина смањена када су у питању сокови који садрже некалоричне заслађиваче.

Млеко, сладоледи и милкшејкови

Млеко садржи неколико основних хранљивих материја, као што су калцијум, калијум, фосфор, протеини, витамин А, витамин Д, витамин Б12, рибофлавин и нијацин.

Сладоледи и милкшејкови могу бити направљени од воде или млека као базе. Обично се праве од млечних производа, као што су млеко и павлака, у комбинацији са воћем или другим састојцима, и садрже разне ароме и шећер или заслађиваче. Ови производи обезбеђују извор енергије јер садрже шећере, масти и протеине. Млеко са смањеним процентом млечне масти може да обезбеди воду и основне хранљиве материје и садржи мање калорија.

Топли напици

Топли напици се припремају са водом и биљкама или деловима биљака као што је цвет или плод, и могу да се пију топли или хладни. Чај и кафа су најпопуларнији топли напици на свету и могу да буду добар извор хидратације јер имају веома висок садржај воде.

Безалкохолни напици

Безалкохолни напици не садрже алкохол и могу бити газирани или негазирани, и садрже разне ароме, заслађиваче и друге састојке. Напици као што су кола, ледени чај, лимунада, цеђени сокови, газирана вода и воћни пунч су најчшће врсте безалкохолних напитака. Безалколохлни напици обично садрже између 90 и 99 одсто воде.

Спортски напици

Спортски напици за циљ имају да смање дисбаланс воде, минерала и енергије услед физичког напора. Ови напици садрже малу количину угљених хидрата (шећера) и електролита, укључујући натријум и калијум. При вежбању у кратком временском периоду или малим интензитетом, можда није потребно ништа пити: вода је савршено адекватна у тим ситуацијама ако је потребно. Из разлога разноврсности и укуса, може се десити да људи пре изаберу спортске напитке. Када вежбање траје дуже од 30-40 минута, спортски напици могу бити бољи избор од воде. Једна од предности конзумирања спортских напитака током тренинга је у томе што могу да помогну да се смањи осећај напора, што вежбање чини лакшим и значи да ће особа више уживати у њему и придржавати га се.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *