Живот и Здравље

Сувенири са мотивима српских династија

Шоља са фотографијом српске краљевске круне (Фото Историјски музеј Србије)

Поводом пола век постојања Историјског музеја Србије публику приликом посете поставкама очекују и „детаљи” за успомену.

Као што шарени натписи „Барселона” и „Лондон” или реплика Климтовог „Пољупца” красе сувенире европских градова, гости Београда моћи ће да се подиче практичним платненим торбицама, и то са ликовима краљице Марије Карађорђевић или Наталије Обреновић. А госта ће моћи да понуде кафом или сами да је пију из шоље украшене круном краља Петра Првог Карађорђевића.

Поводом обележавања пола века постојања Историјског музеја Србије, ова установа први пут у понуди има сет пригодних сувенира. Мотиви на овим ситницама за памћење су портрети представника две династије као и лични предмети чланова породица Карађорђевић и Обреновић.

Визуелни детаљи на сувенирима преузети су из богатог фонда музеја. Дизајниране шоље, обележивачи за књиге, торбе, кишобрани, магнети за фрижидер и друге „ситнице које успомену значе” прате импозантну изложбу „Две династије”.

Како каже Растко Шурдић, графички дизајнер и фотограф, било је потребно месец дана да се сувенири осмисле и произведу.

– Желело сам да оно што треба да буде визуелни детаљ сувенира прати материјал предмета. Тако сам портрете представника обе династије узимао са радова уља на платну наших познатих сликара. Црвена боја је одабрана да буде доминантна, јер је управо овај колор доминантан у новом визуелном идентитету музеја – прича Шурдић на чијим радовима су се нашле и краљевске инсигније, делови из колекције накита династије Обреновић.

– Без лажне скромности, ухватили смо корак са светским музејима. Прошле године сам обилазио музеје и галерије у Израелу, Холандији и Норвешкој и сматрам да ово што је сада у понуди Историјског музеја Србије у равни је са оним што може да се нађе у тамошњим сувенирницама – не крије Шурдић.

Младом уметнику ово је већ други рад на сувенирима са историјском димензијом. Као гостујући дизајнер прошао је искуство рада на серији сувенира за потребе Народне библиотеке Србије, израђених за потребе популарне манифестације Ноћ музеја, пре две године. Тематика су биле тридесете године 20. века.

Коментариши чланак

Коментара