Живот и Здравље, Путовања

Скривене чари Андоре

Andorra_casa-de-la-val

Чист планински ваздух, диван пејзаж, ски центри и повољна куповина утицали су да ова земља постане привлачна туристичка дестинација.

Мале државе Европе као што су Андора, Малта, Луксембург, Монако, Лихтенштајн, Сан Марино и Ватикан карактеристичне су по много чему, али највише по својој величини. Због тога оне спадају у ред такозваних патуљастих земаља Европе. И поред тога, што су малене поседују многе природне лепоте, неке од њих су економски моћне, а историјски посматрано оне су остале острвца између много већих и снажнијих. Све су и туристичке атракције.
Скривена под стрмим обронцима источног дела Пиринеја, на граници између Француске и Шпаније, Андора је део планинског масива пресеченог са три уске долине у облику слова Y. Земља је богата боровим шумама и бројним ливадама и пашњацима, што је условило развој сточарства, јер обрадиве земље има мало. Најважнија пољопривредна култура је дуван. Блага, пријатна клима, лепота крајолика и одлични ски центри омогућили су процват туризма од половине прошлог века.

 

Иако површина Андоре износи само 465 километара квадратних, имала је богату и бурну прошлост. Први трагови живота на њеним просторима потичу још из леденог доба, а легенда каже да је Андору основао Карло Велики 805. године, у знак захвалности на

 

подршци локалног становништва у борби са Сараценима, на шта су староседеоци веома поносни. Малена Андора је још у средњем веку издејствовала самосталност од Француске и Шпаније. Од тада нога страног војника није крочила на њену територију по чему је специфична као Швајцарска. У Андори се много полаже на заштиту од странаца и иностраних утицаја. Држављанство Андоре се може добити само брачним везама. Њен политички систем је темељно реформисан 1993. године.

 

Између осталог Андора је занимљива и по томе што њени становници имају изразито висок стандард, као и највишу очекивану дужину живота на свету, 83.52 године!

 

Службени језик је каталонски, мада већина становништва говори француски и шпански, што је опет последица њеног положаја као и вековне зависности од две суседне земље.

 

Земља нема ни железнички ни авионски саобраћај, али има добре путеве. Најближи аеродроми су у Барселони и Тулузу, до којих треба 3,5 до 4 сата вожње аутобусом или аутомобилом. Највећи број туриста, посебно из региона, долази својим колима. Северни део земље је са јужним повезан магистралним путем, око кога су и главна, још увек нетакнута насеља са једноставним каменим кућама згуснутим око цркава. Призор који се одатле пружа тешко се може описати речима.

 

Путеви су у добром стању, с тим што вожња понекад може да буде стресна. Ако се долази из Шпаније пут није заморан јер је успон дуг, али благ. Међутим, пут којим се долази из Француске је препун кривина и озбиљних успона. Због релативне изолације, Андора је углавном била ван главних токова европске историје. Међутим, у новије време доживљава економски процват, пре свега због развоја туризма, али и због ниских пореза што је већ дуго чини најповољнијом шопинг дестинацијом у регији.
Андора данас опстаје захваљујући туризму, који чини 80 одсто њеног бруто домаћег производа. Годишње у просеку прими око девет милиона туриста, које подједнако привлаче повољна куповина као и бајковити зимски и летњи туристички центри. Поред скијања, куповина је обично, главни мотив за долазак у Андору. Већ на магистралном путу, пред улазак у престоницу Ла Велу, приметне су бројне продавнице у којима се продаје све, од одеће, преко накита до беле технике.

 

Андора Ла Вела је престоница и највеће место у земљи. Налази се у котлини на висини од 1.000 метара, окружена планинским врховима.
Ла Вела у новије време губи свој сјај и елеганцију старе Европе, а све више се претвара у живописан шопинг центар. Данас је све подређено куповини. Градић има диван трг са кога се пружа поглед на цео град, цркву, зграду парламента, скулптуре… Има и пуно ресторана. Некада то биле готово искључиво таверне у којима су се служили шпански и француски специјалитети, а сада су то, углавном пицерије.

 

Енкамп је још једно место у Андори које треба видети. Налази се западно од престонице. У њему је један од најпознатијих музеја у Андори, Музеј аутомобила у коме је изложено више од 100 четвороточкаша произведених између 1898. и 1950., као и стари бицикли и моторцикли. Права туристичка атракција је и црква из 12. века која се налази у близини центра.

 

У сваком случају, ако одлучите да посетите Андору одушевиће вас чист планински ваздух, лепота природе, осећај животне радости и стална тежња за слободом на коју су андорски горштаци изузетно поносни. Ако волите и да купујете, онда је Андора идеална дестинација.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *