Живот и Здравље

Скалпел који детектује рак

Iknife

Развијен експериментални хируршки нож који открива и сигнализира да ли је ткиво канцерогено или здраво. Уколико уђе у широку употребу скалпел би требало знатно да помогне хирурзима приликом одстрањивања зараженог ткива.

Британски научници развили су „паметан“ хируршки нож који може да идентификује ткиво захваћено раком.

Како преноси Би-Би-Си, тим истраживача са Краљевског колеџа у Лондону се нада да ће овај засад експериментални нож помоћи хирурзима да рече опасан и чест проблем када у телу пацијента, и после захвата, остану делови тумора.

Резултати првих тестова, објављени у часопису Science Translation Medicine, показују да „Ајнајф“ (iKnife) може успешно да идентификује канцерозно ткиво током саме операције.

Хирурзи користе скалпеле који загревају ткиво док га секу, производећи пару јаког мириса. Експериментални скалпел онда анализира пару и одмах сигнализира да ли је ткиво канцерогено или здраво.

Iknife 3.jpg

Засад су хирурзи принуђени да шаљу ткиво у лабораторију на анализу и да чекају на резултате док је пацијент на хирушком столу.

У најбољим болницама ова процедура траје око 30 минута, али чак ни тада лекари нису сасвим сигурни, те често отклањају мало више ткива него што мисле да је стриктно неопходно, што представља посебан проблем код операција рака на мозгу.

У случају да неке канцерогене ћелије остану, пацијент мора да буде изнова оперисан или да се подвргне хемотерапији.

Iknife 2.jpg

Производња новог хируршког ножа и пратећих машина коштала је око 380.000 долара, али научници верују да би његова цена знатно пала уколико би се ова технологија комерцијализовала.

Научници су нож, налик дебелој белој оловци, тестирали на 91 пацијенту у три болнице између 2010. и 2012. године, а „паметни“ скалпел је тачно идентификовао тумор приликом сваког захвата.

Iknife 1.jpg

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *