Живот и Здравље

Пилуле за контрацепцију могу бити смртоносне

130328030

Употреба пилула за контрацепцију узрокује близу 2.500 случајева стварања крвних угрушака и 20 смрти годишње у Француској.

Национална агенција за сигурност лијекова и здравствених производа (АНСМ) провела је истраживање које повезује пилуле са тромбозом, односно крвним угрушцима.

Крвни угрушци могу бити смртоносни, јер изазивају срчане и мождане ударе, уколико дођу до срца или мозга.Пилуле треће и четврте генерације, изашле у посљедњих 20 година, изазивају 14 од 20 смрти годишње. За осталих шест смртних случајева криве се пилуле прве и друге генерације, пише Даилy Телеграпх.

Трећа генерација пилула изашла је ’90-их година прошлог стољећа, а четврта је одобрена прије десетак година. Обје генерације су тренутно под истрагом због случаја 25-годишње Марион Ларат, која је поднијела тужбу, тврдећи да ју је посљедња генерација пилула оставила озбиљно хендикепирану након можданог удара.

„Ризик од венске тромбоемболије односи се на популацију у цјелини. Низак је, али се годинама повећава код свих жена, невезано за то користе ли оралну контрацепцију или не. Ризик је ипак већи за жене које пију пилуле треће и четврте генерације, него за оне које пију пилуле прве и друге“, саопћили су из АНСМ.

У Француској је употреба контрацепцијских пилула међу највећим на свијету. У 2011. години готово 4,25 милиона жена су користиле пилуле.

Након што се министарство здравља одлучило на строгу регулацију рецепата за пилуле, продаја треће и четврте генерације је знатно опала. Након што је недавно повезан са четири смртна случаја, француски регулатори су обуставили продају хормонског третмана Дианетте, који се такођер користи као орална контрацепција, а познат је по томе што повећава ризик од стварања крвних угрушака. У Канади је овај лијек повезан са 11 смртних случајева.

Европска медицинска агенција, која регулира лијекове широм Европе, најавила је да ће провести ревизију о сигурности овог лијека.

Коментариши чланак

Коментара