Живот и Здравље

Најбољи посао у 2013. – актуар

Актуари се баве проблемима финансијске неизвесности и ризика (Фото Бета)

Актуари се баве проблемима финансијске неизвесности и ризика (Фото Бета)

Амерички сајт за посредовање у запошљавању за занимање године прогласио рад стручњака који се баве проблемима финансијске неизвесности и ризика користећи математичке методе.

Када се пре неколико година појавио оглас за чувара егзотичног острва, није било дилеме који је најбољи посао на свету. Али то место је одавно попуњено, па одговор које је најбоље занимање на свету можда треба потражити на новој листи најбољих и најгорих занимања за 2013. годину. Амерички сајт за посредовање у запошљавању „Каријер каст” објавио је ову листу 25. пут и на првом месту се нашло многима непознато занимање – актуар.

 

Ови експерти који се бави проблемима финансијске неизвесности и ризика користећи математичке методе теорије вероватноће, статистике и финансијске математике, заузели су прво месту не само због добрих примања (просечна плата у САД је 87.650 долара годишње, а хирурга, иначе на 51. месту – чак 311.000 долара) већ и због осталих критеријума као што су степен стреса, радно окружење, физички захтеви и изгледи за запошљавање у будућности.

 

Новинари штампаних медија су овај списак дочекали као потврду онога што одавно тврде – да раде најгори посао на свету. Један од разлога је технолошка олуја која већ неко време тресе штампане медије. Прогнозе Америчког бироа рада су да ће до 2020. године број новинара у штампи у САД опасти за шест одсто. У поређењу са примањима актуара, плата новинара у штампи је више него дупло мања – само 36.000 долара годишње. Нису много боље прошли ни фоторепортери, који су заузели 188. позицију.

 

Ова листа се објављује од 1988. године и корисна је с више аспеката. Људима који се тек одлучују којим ће пословним путем да крену даје увид у тренутно стање на тржишту, а свима другима је прилика да виде како стоје на листи и да се, на основу оцењиваних критеријума, одлуче о евентуалној преквалификацији.

 

Први пут до сада на листи се појављује занимање биомедицинског инжењера, и то на високом другом месту. Софтверски инжењер је на трећем, а следи аудиолог, јер ће како становништво планете стари расти и потреба помоћи особама слабог слуха.

 

Међу првих 20 на листи од 200 занимања јесу и ветеринар, фармацеут, дијететичар и социолог и универзитетски професор. Примања психијатра су међу већим (120.000 долара годишње у САД), али је због осталих параметара ова професија на 37 месту.

 

Полицајци су заузели 166. место, а одмах иза њих су ватрогасци.

 

——————————————

 

У Србији зарађују до 2.000 евра

 

Удружење актуара Србије има стотинак чланова, од којих 46 има лиценцу Народне банке. Потражња је велика и нико од њих није без посла. По плати су далеко иза америчких колега, али за наше услове су на врху листе најплаћенијих занимања са зарадом од 1.500 до 2.000 евра месечно, каже Бранко Павловић, председник удружења.

 

По прописима Народне банке они морају да имају диплому економског, техничког или математичког факултета.

 

– То је леп посао. Актуари највећи део посла раде с бројевима, анализирају финансијске ризике, показатеље и параметре и на основу податка из прошлости покушавају да управљају процесима у будућности. Врло су блиски менаџменту јер им дају информације на основу којих они одлучују, али сами не доносе одлуке па немају тај стрес. Не бих мењао актуарски посао било којим другим занимањем, јер је ово посао будућности. Али ако бих имао прилику да се заменим са неким на неколико дана, испунио бих дечачки сан сваког мушкарца и био пилот – каже Павловић.

Актуари углавном раде у осигуравајућим кућама, али је светски тренд да их ангажују и у другим областима. У САД на основу статистичких података праве моделе по којима се одређују казне починиоцима кривичних дела. Кладионицама су потребни за утврђивање квота, а политичким партијама за анализирање и праћење резултата избора.

 

На претходним изборима једна велика странка је ангажовала актуара из иностранства у анализирању испитивања јавног мњења и резултата избора – каже Павловић за наш лист.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *