Живот и Здравље

Лековита дуња – смањује стрес и чува кожу

Dunje

„Краљица јесени“ – дуња, поред тога што је укусна воћка, обилује влакнима, садржи витамин Це, витамине Бе комплекса, тијамин, рибофлавин и пиридоксин, а од минерала бакар, гвожђе, калијум и магнезијум. Захваљујући високом проценту слузи, семенке дуње негују и хидрирају кожу и регулишу процес природног хидрирања, а чај од њих помаже у ослобађању од стреса и несанице.

Мирисна дуња, латинског имена Cidonia облонга, служи као симбол плодности још од старих времена.

Мармелада се у почетку правила само од дуња. Међутим, на дуњу не треба гледати само као на украсно воће, већ и као на лек.

Дуња је нискокалорично воће које на 100 грама садржи само 57 калорија.

Обилује влакнима, садржи витамин Це, витамине Бе комплекса, тијамин, рибофлавин и пиридоксин, а од минерала бакар, гвожђе, калијум и магнезијум.

У неким изворима се наводи да семенке дуње садрже витамин Бе 17, један од најлековитијих природних лекова против рака.

Свакодневно конзумирање дуње показало се да је благотворно код туберкулозе, инсуфицијенције јетре, пролива, дизентерије, чира на желуцу, као и код болести јетре и очију.

Висока концентрација дијеталних влакана помаже код мршављења. Код проблема с цревима или желуцем нема бољег лека од компота.

Сок од ове воћке помаже код кардиоваскуларних, респираторних и гастроинтестиналних поремећајa, a њени антиоксиданси знатно смањују ризик од рака.

Дуњу можете још искористити и као освеживач простора – једноставно је ставите тамо где желите да лепо мирише.

Захваљујући високом проценту слузи, семенке дуње негују и хидрирају кожу и регулишу процес природног хидрирања, због чега постају све заступљенији састојак у козметичкој индустрији.

Препоручују се као једно од најбољих средстава против декубитуса, опекотина, испуцале коже, свраба и као облогa за „упаљене очи“.

У оралној примени чај од дуњиних семенки помаже у ослобађању од стреса и несанице. Помаже и код упала усне дупље и ждрела, и као средство за ублажавање болова.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *