Живот и Здравље

Јод, селен, хром – невидљиви чувари младости

bilje-5_620x0

Да ли вам се понекад дешава да без разлога планете или да због најмањег проблема добијете напад анксиозности? Или да се и после годишњег одмора осећате уморно и исрпљено? Пре него што за све окривите године, стрес или пословне проблеме проверите да ли вам можда недостају неки важни олигоелементи попут јода, селена или хрома.

1. Јод стимулише метаболизам

Ако вам никако не полази за руком да се изборите са вишком килограма, ако се често ујутру будите исцрпљени, а током дана сте без разлога нервозни, ако је ваш тен изгубио свежину а коса сува, вероватно вам недостаје јод. Овај олигоелемент је неопходан за рад тироидне жлезде која регулише метаболизам и стимулише раст и развој. Без јода нема ни трансформације бетакаротина у витамин А, нити правилне синтезе протеина и апсорпције угљених хидрата. Уколико ваш организам не добија неопходну дневну дозу овог минерала (150-180 микрограма) постоји опасност од нагомилавања килограма, појаве срчаних сметњи, слабљења концентрације, тремора руку, нервозе и раздражљивости.

Наједноставнији начин да обезбедите потребну количину јода јесте да уместо обичне користите јодирану со (минимум 30 мг јода на 1 кг соли), као и да што чешће једете рибу и морске плодове (100г рибе садржи 50-100 микрограма јода, у поређењу са 1-2 микрограма колико садржи 100 г меса). Пожељно је такође да у јеловнику што чешће буду заступљени воће, поврће и житарице.

2. Селен успорава старење

Стална исцрпљеност, недостатак виталности и сивкаст тен најчешћи су показатељи недостатка селена. Према препорукама Националног савета за здравље САД минимална дневна доза селена износи 50 микрограма, али нутриционисти сматрају да би дневне потребе требало повећати на 250 до 300 микрограма селена. Богат извор овог природног средства против старења, који заједно са витамином Е штити ћелијску мембрану и спречава оксидацију липида и слободних радикала, су туњевина, харинга, клице пшенице и семе сусама. Селена има и у органски гајеном воћу и поврћу.

3. Хромом против стреса

Стална напетост, повишен холестерол и неутажива жеља за слаткишима понекад може да буде знак недостатка хрома што временом може да доведе до дијабетеса и озбиљних срчаних обољења. Наиме, овај олигоелемент смањује ниво лошег а повећава концентрацију доброг холестерола и самим тим чува срце и крвне судове. Од недостатка хрома често пате вегетаријанци, будући да га највише има у месу, нарочито у јунећој џигерици. Препоручена дневна доза хрома је 50 микрограма.

ПОДСЕТНИК

Недостатак јода може да доведе до поремећаја метаболизма, појаве срчаних сметњи, слабљења концентрације, тремора руку, нервозе и раздражљивости.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *