Живот и Здравље

Изуми у Женеви – од шашавих до корисних

Највише признање међународног сајма иновација добио је румунски роботски уређај за контролу безбедности авиона.

Ако сте жена, имали сте непроспавану ноћ, на послу вас очекује важан састанак, а после радног времена излазак, на сајму иновација у Женеви одушевиле би вас најмање две ствари – ципела с подесивом висином штикле и машина која целу ноћ надокнади за само 52 минута сна.

Жири је ипак гледао у другом правцу и доделио гран при румунској компанији „МБ Телеком” за „скенер авиона” који за свега неколико минута може да открије техничке проблеме и илегалне предмете.

На највећем међународном сајму те врсте на свету, одржаном недавно, представило се 725 излагача из 45 земља. За велики број приказаних прототипа могао би да се употреби познати рекламни слоган „изгледа шашаво, али делује”.

Мари Адријен Гид донела је прототип ципела с подесивом петом.

„Потпетице су подељене на три дела, од којих сваки може да се откачи тако да висину бирате по потреби. И украси могу да се откопчају и постану наруквица”, објаснила је изумитељка за АФП.

Уго Содер направио је машину за хипнотерапију која вештачки доводи у стање слично РЕМ фази сна. За 52 минута човек може да се одмори као да је спавао целу ноћ, а апарат би могао да има и друге могућности. На пример, да створи лажна сећања која би по емотивном ефекту била равна стварним.

Награду публике завредио је соларни шпорет намењен земљама у развоју, а награду Женеве – композитна даска од бамбуса за прављење намештаја и генератор са турбинама на ветар.

Међународни жири новинара доделио је признање румунском изуму за безбедно коришћење магнетних картица којим се спречава крађа података. Фитотерапеутски производ који регулише ниво холестерола донео је такође румунској изумитељки награду руског Министарства образовања и науке.

На подужем списку награђених иновација налазе се и даска за пеглање која се једном руком окреће за 360 степени и омогућава пеглање са свих страна, уређај који детектује дим и показује правац евакуације у случају пожара, водоотпорни мултимедијални уређај за уживање у музици и видео-играма, апарат за наглуве који се уграђује у телефон…

Циљ излагача јесте да се представе потенцијалним произвођачима, а њих је и било највише међу 60.000 посетилаца.

А покретне степенице за инвалиде, јастуци за врат на надувавање и штипаљке за причвршћивање чаше за тањир на забавама су неки од ранијих изума који су остварили већи успех.

Коментариши чланак

Коментара