Живот и Здравље

Годишњи одмор позитивно делује на здравље

08-grckaaa

ЛОНДОН – Одлазак на годишњи одмор не само да изазива осећај среће, већ резултира здравственим предностима које трају месецима, показује ново истраживање британских научника.

Одлазак на егзотичне дестинације, као што су Малдиви, смањује крвни притисак, помаже да се боље спава и смањује стрес који особа осећа, пише британски „Дејли Мејл“.Позитивни утицај годишњег одмора траје најмање две седмице дуже од времена које је особа провела на одмору, а у неким случајевима позитивне последице се осећају месецима касније.

Стручњаци тврде да би запослени сваке године требали да искористе свој пуни годишњи одмор да би осетили те позитивне последице.
Током студије научници су упоређивали кључне здравствене маркере код туриста који су посећивали дестинације као што су Тајланд, Перу или Малдиви и код особа које су годишњи одмор проводиле код куће.

Истраживање је показало да је просечан ниво крвнога притиска код особа које су отпутовале на егзотичне туристичке дестинације пала шест одсто, док се крвни притисак код особа које су остале код куће повећао за два одсто у истом том периоду.
При том се такође побољшао и квалитет сна код особа које су отпутовале и то за 17 одсто, док је код друге групе људи квалитет сна пао за 14 одсто.

Студијом је откривено да се путовањем на годишњи одмор отпорност на стрес повећала за 29 одсто, а тестови су показали да путовање на годишњи одмор смањује ниво шећера у крви, смањује ризик од дијабетеса, смањује обим струка, побољшава расположење и повећава ниво енергије.

Психотерапеут Кристина Вебер, која је спровела истраживања, рекла је да је снижење крвног притиска важно за смањење шанси од можданог и срчаног удара, док побољшан квалитет сна позитивно утиче на имунолошки систем.
Према речима Веберове, да би се особа потпуно одморила и опустила, не треба искључиво да лежи на плажи и одмара, већ здравствени бенефит доноси било какав облик путовања.

Коментариши чланак

Коментара