Живот и Здравље, Путовања

Ангола папрено скупа за странце

Luanda-Angola

У градове у којима дипломате и радници мултинационалних компанија троше највише новца спадају Луанда, Москва и Токио.

Једна афричка престоница потукла је у недавном избору блиставе метрополе Европе и Америке – Луанда у Анголи проглашена је за најскупљи град на свету за стране држављане.

Управо у главном граду Анголе је радницима мултинационалних компанија или дипломатама потребно највише новца да би себи приуштили ствари на које су навикли код куће. Како се истиче у истраживању консултантске куће „Мерсер”, у Луанди је мала понуда квалитетних станова и зато су они који одговарају стандардима странаца – папрено скупи. Истовремено, велика је потражња за луксузним апартманима, јер велики број људи са Запада долази да ради у ову земљу богату нафтом.

– И поред тога што је произвођач нафте, Ангола је релативно сиромашна земља, али скупа за странце, јер увозна роба може да буде скупа. Осим тога, велики је изазов пронаћи сигурно место за живот које испуњава критеријуме странаца – каже Барб Мардер из „Мерсера”.

Више хиљада долара потребно је и за месечни закуп некретнине у Москви и Токију, због чега су ове две престонице на другом, то јест трећем месту листе од 214 градова.

„Мерсер” спроводи ово истраживање како би мултинационалним корпорацијама и владама помогао да одреде плате радницима које шаљу преко границе. Узео је у обзир колико коштају животна задовољства које запослени у великим компанијама себи обично могу да приуште: иностране новине, кафа у ресторану или одлазак у биоскоп. Многи странци на бољим позицијама посежу за увозним производима који у појединим деловима света нису нимало јефтини. То је један од разлога зашто је Нџамена на високом четвртом месту. Чад је земља у којој 40 одсто становника живи у крајњој беди, али зато у његовој престоници сендвич може да кошта и 25 долара.

У истраживању које је објављено на сајту компаније истиче се да људи све више путују и одлазе на радне задатке у иностранство због чега послодавци морају да прате ситуацију у свету. Тако су трошкови живота за Американце који раде у Европи – порасли, јер је евро скочио у односу на долар. Швајцарска остаје високо на листи, јер не само да је веома скупа већ је и њен франак изузетно снажан. У Азији је пала вредност бројних валута због чега је живот са платом из европске или америчке компаније постао лагоднији. Када је реч о Јужној Америци, углавном су скочиле цене у свим земљама изузев у Бразилу. Зато што долар није оно што је некад био, смањили су се трошкови становања и услуга у бројним градовима у САД, али не и у Њујорку. За поглед на Централ парк и даље је потребно много новца у којој год валути да вас плаћају.

—————————————————————–

Стан у Москви 14 пута скупљи него у Карачију

Огромне су разлике између градова у којима су смештене стране компаније. Запослени често имају подједнаке шансе да их преместе у једно или друго место, али ће им се квалитет живота драстично разликовати ако их са истом платом пошаљу у Русију или Пакистан. Тако је месечни најам луксузног двособног стана у Москви 4.600 долара, што је 14 пута више него за исте услове у Карачију. Хамбургер у Калкути у Индији кошта 3,62 долара, а у Каракасу у Венецуели 13,49 долара. Биоскопска карта у Јоханесбургу је 5,91 долар, а у Лондону 20,10 долара

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *