Вијести, Занимљивости

Зашто Кина пушта 40 милијарди у канал?

Кина је главни инвеститор изградње канала у Никарагви. Пројекат се процењује на око 40 милијарди долара. Шта ће Кини водени пут из Атлантика у Тихи океан, недалеко од постојећег Панамског канала?

Концесиони уговор за изградњу Никарагванског канала склопљен је са хонгконшком компанијом HKND . Истина, власти Никарагве су узеле тајм-аут од пола године како би припремиле технички пројекат. Сада је хонгконшкој компанији представљена коначна варијанта маршруте новог канала између Тихог и Атлантског океана.

Водена артерија ће проћи од ушћа реке Брито на Тихоокеанској обали до ушћа реке Пунта-Горда на обали Атлантског океана. Планирана дужина канала износи 278 километара. У изградњи ће бити ангажовано 200 хиљада радника. Планирано је да по завршетку изградње канал прими око 5% међународног промета поморског превоза терета.

На први поглед изгледа чудно зашто Кина улаже у тако грандиозни, скуп и проблематични пројекат. Као прво, свега 600 километара даље пролази Панамски канал. Његова дужина је око 82 километа. Није паметно пробијати нови пут који је више него три пута дужи. Као друго, против изградње Никарагванског канала иступају еколози. Дуга водена артерија ће проћи преко јединствених природних територија. Ипак узимајући у обзир да је вредност поројекта два пута већа од годишњег националног бруто прихода Никарагве, и власти земље, и Кинези ће учинити све да се он реализује. Јер у питању су велики економски интереси, истиче генерални директор Института за приоритетне регионалне пројекте Николај Миронов:

Робна размена Кине са Латинском Америком достигла је 261 милијарди долара. Ради поређења – Јапан и Латинска Америка имају свега 22 милијарде. Поред тога, Кина је заинтересована за увећање испорука нафте из Венецуеле до милион барела дневно до 2016. године. Али постојећи Панамски канал може да пропушта танкере носивости до 80 хиљада тона. А Никарагвански канал ће моћи до пушта танкере носивости до 330 хиљада тона. Чак уз актуалне обиме, треба пуштати 2-3 танкера дневно. Ако се изгради никарагвански канал, може да се пусти један танкер у четири дана. То ће смањити трошкове.

Ипак експерти за сада скептично оцењују перспективе пројекта. Трговински представник РФ у Кини Алексеј Груздев истиче да кинеска компанија HKND коај се латила реализације пројекта, прилично је позната по амбициозним изјавама које голицају економски свет. Трговачки представник је подсетио да је ова иста компанија својевремено планирала да изгради дубоководну луку на Криму и чак су били потписани одоговарајући споразуми са бившим председником Украјине Виктором Јануковичем. Ипак до реализације пројекта није дошло. Што се тиче пројекта Никарагванског канала, за сада није чак ни јасно где ће приватна компанија наћи толико обимне изворе финансирања.

Зашто Кина пушта 40 милијарди у канал? / © Снимак екрана: ЈуТуб

Зашто Кина пушта 40 милијарди у канал? / © Снимак екрана: ЈуТуб

Ипак Алексеј Груздев истиче да трговинско представништво РФ у Кини наставља проучавање тог пројекта с тачке гледишта могуће реализације. Није искључено учешће Русије у њему. На заседању Мешовите комисије за трговинско-економску и научно-техничку сарадњу Никарагва-Русија, одржаном у Манагви почетком новембра прошле године, никарагвански представници су изразили заинтересованост за учешће компанија из РФ у изградњи водне артерије.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *