Занимљивости

Википедија слави 12 година постојања

027442

Највећа интернет енциклопедија чији садржај креирају и константно дорађују корисници – „Википедија“ – напуниће сутра 12 година постојања, а следећег мјесеца биће тачно 10 година од када је лансирана верзија овог сајта на српском језику.

„Википедија“ на српском језику покренута је 16. фебруара 2003. године, и ове године напуниће 10 година постојања. У духу прославе овог јубилеја „Википедија“ на српском промијенила је свој препознатљиви лого – недовршени глобус сачињен од дјелића слагалице на којима су исписани симболи – тако да сада исписује број 10.

Пројекат „Википедија“ покренут је 15. јануара 2001. године као подршка „Нупедији“, енциклопедији коју су писали експерти, да би се убрзо „Википедија“ осамосталила и добила сопствени домен /www.wикипедиа.орг/.

Само до краја године у којој је основана „Википедија“ је већ имала 20.000 чланака на 18 свјетских језика. Данас садржи више од 24 милиона чланака и има око 100.000 активиних корисника, а читана је на 285 језика.

Чланке на „Википедији“ може да уређује свако ко има приступ интернету, због чега је сајт подложан пласирању дезинформација, нетачних података и двосмислености.

За овај сајт везана је и појава специфичног вандализма на чланцима – намјерних убацивања неистинитих и бесмислених података. Овакви испади обично одмах бивају уклоњени, јер садржаје прате и остали корисници.

У августу 2007. године, управа „Википедије“ уочила је честе измјене појединих текстова што су радили анонимни корисници за које се касније испоставило да су били службеници владиних агенција које су мијењале садржај текстова о тим агенцијама.

Сајт је критикован и јер је допустио објављивање одређених дискутабилних фотографија и видеа који не би требало да буду лако доступни дјеци /као што су прикази мушког и женског полног органа и сл/.

Са друге стране, цитирање „Википедије“ у средствима масовног информисања али и у академским круговима постало је уобичајено, а

као велике врлине овог сајта истичу се разноврсност и детаљност текстова, као и свакодневно ажурирање података.

Сајтом руководи непрофитна задужбина „Викимедија“, која је покренула и неколико других братских пројеката – Викивести, Викикњиге, Викиречник, Викицитате и Викиврсте.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *