Занимљивости

Светски шампион у кинеској игри го коначно победио вештачку интелигенцију

ЈУЖНОКОРЕЈАНАЦ ЈУ ЧАНГ ХЈУК ПРЕТХОДНО ПРЕТРПЕО ТРИ ПОРАЗА ОД ГУГЛОВОГ ПРОГРАМА АЛФАГО

  • Изјавио да вештачка интелигенција није успела да адекватно реагује на његове неочекиване потезе, што је доказ да машина не може да се носи с изненађењима, али признао: „Ова победа ми значи толико да је не бих мењао ни за шта на свету“

         СВЕТСКИ шампион у игри го, једној од најсложенијих игара на свету, успео је данас да надмудри вештачку интелигенцију и победи Гуглов компјутерски програм Алфаго у игрању древне кинеске игре.

         Јужнокорејски мајстор у игрању гоа Ју Чанг Хјук (33) изјавио је након победе да је коначно успео да пронађе слабост у софтверу и тако победи машину, наводи агенција АП.

         „Ова победа ми значи толико да је не бих мењао ни за шта на свету“, прокоментарисао је уз осмијех светски шампион.

         Ју Чанг Хјук је навео да вештачка интелигенција није успела да адекватно реагује на његове неочекиване потезе, што је доказ да машина не може да се носи с изненађењима.

         Гуглов програм победио је јужнокорејског шампиона у игрању комплексне игре у три од пет предвиђених мечева.

         Данашњи пораз показује да има још простора за унапређивање компјутерског система Алфаго, упркос три извојеване победе. Победник осваја награду у износу од милион долара која ће бити донирана у хуманитарне сврхе.

         У игри го може се повући више потеза него што постоји атома у универзуму, броја који представља изазов и за најмоћније рачунаре на свету, саопштено је из компаније Гоогле пре почетка такмичења.

         Рачунарски систем креирао је Гоогле, односно његов лондонски огранак за вештачку интелигенцију – Дип Мајнд.

         Врхунски играчи гоа ослањају се на интуицију када бирају неку од скоро бесконачног броја позиција на табли, што је представљало тежак изазов за изазивача у другом углу ринга.

         Стручњаци за вештачку интелигенцију су предви]али да ће бити потребно макар десет година да компјутери победе шампионе у гоу, али се то променило када је Алфаго прошле године савладао европског шампиона у тој игри.

         Го је игра за коју кажу да је настала две хиљаде година пре нове ере у Кини. Играчи с белим и црним жетонима настоје да заузму што већу територију на површини која има 361 поље, уз безброј могућих комбинација.

Ју Чанг Хјук

Ју Чанг Хјук

Стотине хиљада људи пратило је дуел човека и машине на телевизији и Јутјубу.

(Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара