Вијести, Занимљивости

Сукоб Вашингтона и Пјонгјанга поводом филма „Интервју“

СЕВЕРНОКОРЕЈСКА ДИПЛОМАТИЈА ОДБАЦИЛА ОПТУЖБЕ ЗА ХАКЕРСКИ НАПАД НА SONY PICTURES ENTERTAINMENT

Сукоб Вашингтона и Пјонгјанга поводом филма „Интервју“ у којем ЦИА убија председника С . Кореје

  • Барак Обама изразио жаљење што се руководство Sony Pictures није проконсултовало са владом САД пре одустајања од пуштања у биоскопе „Интервјуа“
  • При том је рекао да је за САД недопустиво да „неки диктатор однекуда намеће цензуру Сједињеним Државама“, додао да је Пјонгјанг САД – у случају тог филма – нанео „велику штету“ и обећао: „На то ћемо одговорити пропорционално – тамо где изаберемо, на начин и у време које сами одредимо“
  • Пјонгјанг предложио Американцима заједничку истрагу поводом напада на амерички филмски студио – да би престало ширење лажи и гласина. И упозорио: да ће С. Кореја, ако Американци одбију заједничку истрагу, предузети „одлучне контрамере“ јер никоме неће опростити вређање свог руководства

        СЕВЕРНА Кореја је оштро одреаговала на наступе Барака Обаме и Џона Керија који су их искористили да Пјонгјанг оптуже за познати сајбер-напад на америчку филмску компанију Sony Pictures Entertainment.

        Портпарол севернокорејске дипломатије поручио је Вашингтону да су за такву оптужбу против једне суверене државе потребни „несумњиви докази“. Додао је да ни председник САД  ни амерички државни секретар такве доказе нису понудили, а „резултате истраге“, на које су се позвали, назвао је „апсурдним“.

        Посебно је указао да Пјонгјанг „располаже подацима који сведоче да он нема везе са тим нападом“.

        Предложио је Американцима „заједничку истрагу поводом напада на амерички филмски студио да би престало ширење лажи и гласина“. И упозорио: да ће његова земља, ако Американци одбију заједничку истрагу, предузети „одлучне контрамере“ јер никоме неће опростити вређање свог руководства.

        Посебна алузија намењена Американцима била је: „Ми никада нећемо учествовати у терористичким акцијама против невиних посетилаца биоскопа“.

        Обама је претходно рекао да је компанија Sony Pictures погрешила што је – због „претње хакера“ – одложила већ заказану представу филма „Интервју“.

        При том је изразио жаљење што се руководство Sony Pictures није проконсултовало са владом САД пре одустајања од пуштања у биоскопе „Интервјуа“ који се завршава убиством лидера Северне Кореје у организацији CIA.

        Обама је при том рекао да је за САД недопустиво да „неки диктатор однекуда намеће цензуру Сједињеним Државама“. И додао: да је Пјонгјанг САД – у случају тог филма – нанео „велику штету“ и обећао: „На то ћемо одговорити пропорционално – тамо где изаберемо, на начин и у време које сами одредимо“.

Сукоб Вашингтона и Пјонгјанга поводом филма „Интервју“

Сукоб Вашингтона и Пјонгјанга поводом филма „Интервју“

Кери је, са своје стране, додао да Вашингтон осуђује Северну Кореју због сајбер-напада на Sony Pictures Entertainment, претњи тој компанији, биоскопима (у којима је филм требало да се приказује) и њиховим посетиоцима“.

Нагласио је да су САД веома забринуте због „разорног карактера сајбер-напада (из С. Кореје) на једну комерцијалну фирму и њен персонал у САД“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *