Вијести, Занимљивости

Шкотска прогласила онлајн „независност“ од Велике Британије

Шкотска прогласила онлајн „независност“ од Велике Британије.

ЕДИНБУРГ – Неколико месеци након што је гласала против отцепљења од Велике Британије, Шкотска је извојевала сецесију – барем на интернету.

Влада у Единбургу је заменила стари домен gov.uk, који такође користе британска министарства у Лондону, новим под називом „.scot“.

Главни вебсајт шкотске владе сада гласи www.gov.scot. Стари вебсајт www.scotland.gov.uk није угашен и моћи ће и даље да се користи.

„Коришћење домена .scot као примарне веб адресе биће видљив симбол онлајн присуства шкотске владе и наших веза са Шкотланђанима широм света који желе да изразе свој идентитет или афинитет на интернету“, изјавио је заменик шкотског премијера Џон Свини.

Домен .scot је уведен у септембру и досад је добио више од 8.000 адреса, навела је шкотска влада.

Бивши шкотски премијер Алекс Салмонд, који је предводио кампању за независност Шкотске на септембарском референдуму, годинама уназад је заговарао увођење домена шкотског назива, сматрајући да би се њиме створила „онлајн заједница дефинисана залагањем за шкотски идентитет, културу и економију“.

Шкотска прогласила онлајн „независност“ од Велике Британије (www.gov.scot)

Шкотска прогласила онлајн „независност“ од Велике Британије (www.gov.scot)

Салмонд је дао оставку на место премијера и лидера Шкотске националне партије након пораза на референдуму, на ком је са 55 одсто гласова одбачен предлог за проглашење шкотске независности.

Извор:Глас Србије

Вијести о…: Домен .scot је уведен у септембру 2014. и досад је добио више од 8.000 адреса за мање од пола године, навела је шкотска влада. За 3 године Србија има само око 3.000 ћириличних „.срб“ адреса. Шта је интерес Владе Србије, а шта Владе Шкотске? Чија је културна политика боља?

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *