Занимљивости

Широм свијета живи више од 10 милиона људи са западног Балкана

002753
Широм свијета расуто је више од 10 милиона људи поријеклом из земаља западног Балкана, а сваки трећи који живи у дијаспори је из Босне и Херцеговине, Србије, Хрватске или Албаније, показало је истраживање новинара агенције Анадолија.

На територији западног Балкана тренутно живи око 25 милиона становника, што значи да се у дијапори налази више од 30 одсто особа у односу на број укупне популације земаља региона.

Србија има изузетно бројну дијаспору широм свијета. Према посљедњим истраживањима 3,5 милиона Срба живи ван граница своје земље, што у односу на укупан број становника Србије (око 7,5 милиона) указује да је та земља међу свјетским рекордерима по бројности дијаспоре.

Надаље, Хрватска у дијаспори има око два милиона људи, од чега је највећи број њих насељен у земљама западне Европе, САД-у и у Аустралији. Ако се има у виду да у Хрватској живи 4,3 милиона становника, закључак је да више од 30 посто људи из ове земље, која ускоро постаје чланица Европске уније, живи у иностранству.

Најновија међународна истраживања показују да широм свијета живи око 1,5 милион Албанаца, што Албанију такође сврстава међу државе са највећом дијаспором ако се има у виду да у тој земљи данас живи око 2,8 милиона становника.

Према процјенама Свјетског савеза дијаспоре Босне и Херцеговине (ССДБиХ), широм свијета живи више од 1,3 милиона грађана поријеклом из БиХ, а подаци других институција говоре да изван БиХ данас живи 1,5 до 2 милиона особа.

Ако се има у виду да у Босни и Херцеговини тренутно живи око четити милиона становника (службени попис није обављен од 1991. године), онда сваки трећи Босанац и Херцеговац живи у дијаспори. Већину босанскохерцеговачке дијаспоре чине особе које су избјегле или протјеране из својих домова током рата од 1992. до 1995., а углавном су то припадници бошњачког народа.

Према истраживању Свјетског савеза дијаспоре БиХ, грађана поријеклом из Босне и Херцеговине највише има у Европи, тачније у Њемачкој, Аустрији и скандинавским земљама, те САД-у и Аустралији, док је Турска на првом мјесту ако се гледају потомци од ранијих исељавања.

Према посљедњим процјенама Министарства вањских послова Македоније, око 900.000 грађана из Македоније данас живи у дијаспори. Македонија тренутно има нешто више од два милиона становника, што значи да сваки трећи грађанин ове земље живи у иностранству.

СВЕ ВЕЋА МИГРАЦИЈА

Према посљедњем истраживању Свјетске банке, европске земље у којима је забиљежен највећи ниво миграција у неколико посљедњих година су Русија, Украјина, Турска, Румунија, Бјелорусија, Босна и Херцеговина и Албанија.

С друге стране, према истраживању Свјетске банке из 2011. године, око 11,9 милиона држављана Мексика живи широм свијета, а највише у Сјеверној Америци, што ову земљу чини лидером по масовности дијаспоре.

Послије Мексика, слиједи Индија са 11,4 милиона грађана који живе ван граница земље, Русија са 11,1 милион, Кина 8,3 милиона, Украјина 6,6 милиона, Бангладеш 5,4 милиона, те Пакистан са 4,7 милиона људи у дијаспори, колико има и Велика Британија.

Значајан број исељеника има и Турска чија дијаспора броји око 4,3 милиона, док само у Њемачкој живи око 2,8 милиона особа турског поријекла.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *