Вијести, Занимљивости

Садам Хусеин писао љубавне романе

Радња романа „Забиба и краљ“ одвија се у седмом или осмом вијеку, у Тикриту, родном мјесту Саддама Хуссеина, а прати љубавну причу између сиромашне сељанке Забибе и краља.

Садам Хусеин

Садам Хусеин

Некадашњи ирачки лидер Саддам Хуссеин имао је и своју романтичну страну. Наиме, бивши вођа Ирака писао је љубавне романе, а један од њих постао је прави бестселер. Ријеч је о роману “Забиба и краљ”, који је Хусеин написао 2000. године, а који је продат у више од милион примјерака.

За вријеме Саддамове владавине у Ираку роман су откупиле све јавне библиотеке, а ирачке новине писале су хвалоспјеве о књизи и нико се није усудио да напише лошу критику.

Радња романа одвија се у седмом или осмом вијеку, у Тикриту, родном мјесту Садама Хусеина, а прати љубавну причу између сиромашне сељанке Забибе и краља.

Роман је написан у традицији бајковитих источњачких прича. Забиба је млада и удата дјевојка коју муж злоставља. Она налази уточиште код краља и између њих се рађа љубав.

Забиба заправо представља Ирачане, а догађаји који се одвијају између ње, њеног бившег мужа и краља – прогони, силовање, убиство – симболизују савремену хисторију те земље.

Забибин љубоморни муж, у знак освете силује Забибу, и то баш 17. јануара, датум када су америчке трупе 1991. започеле “Пустињску олују”.

Поред тога што је роман привукао пажњу јавности, критичара и медија, књигу је проучавала и америчка ЦИА у покушају да открије неко друго лице Саддама Хуссеина.

Извор: Дневни аваз

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *