Занимљивости, Свијет

САД: Беба излијечена од ХИВ-а

028601

Амерички љекари постигли су напредак у лијечењу ХИВ-а постојећим коктелом лијекова. Јуче су објавили да су се сви симптоми болести повукли код двоиполгодишње бебе из Мисисипија.

Беба из Мисисипија рођена с вирусом ХИВ-а излијечена је након врло раног лијечења стандардним лијековима, објавили су у недјељу амерички научници, што би могао бити преломни случај за лијечење најмлађих пацијената заражених тим смртоносним вирусом.

То је први случај тзв. функционалног изљечења новорођенчета, риједак догађај када особа постигне ремисију без даљње терапије и када анализа крви показује да се вирус није умножио.

Потребни су додатни тестови како би се утврдило постиже ли терапија једнак учинак и у друге дјеце, али већ тај резултат могао би промијенити начин лијечења високоризичних беба и потенцијално довести до изљечења дјеце обољеле од ХИВ-а, вируса који узрокује АИДС.

‘Ово је доказ да се ХИВ код дјеце може побиједити’, рекла је др Дебора Персјуд, виролог са универзитета Џон Хопкинс у Балтимору.

Прича бебе разликује се од познатог случаја Тимотија Реја Брауна, тзв. берлинског пацијента, који је 2007. излијечен лијековима за леукемију којима му је уништен имунолошки систем, а потом трансплантоване станице донора с ријетком генетском мутацијом отпорном на вирус ХИВ-а.

За разлику од скупе Браунове терапије, у случају бебе из Мисисипија кориштен је коктел лако доступних лијекова којим се већ лијече дјеца заражена ХИВ-ом.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *