Вијести, Занимљивости

Русија и Кина ускоро закључују споразум о плаћању у рубљама и јуанима

ИСТИСНУЋЕ У МЕЂУСОБНОЈ ТРГОВИНИ И ДОЛАР И СВЕ ВАЛУТЕ „ТРЕЋИХ ЗЕМАЉА”

  • Први потпредседник владе РФ Игор ШУВАЛОВ: Неће се промене тицати само долара. Глупо је да ми купујемо робу произведену у Кини, а они робу произведену у Русији, за валуту трећих држава

        

РУСИЈА и Кина припремају међудржавни споразум о постепеном преласку на међусобно плаћање у националним валутама и он ће бити објављен ускоро, изјавио је први потпредседник Владе РФ Игор Шувалов.

         Председник Русије Владимир Путин изјавио је у мају да је потребно повећати удео међусобног плаћања Русије и Кине у националним валутама.

         Министар финансија Русије Антон Силуанов изјавио је почетком јуна да централне банке Русије и Кине могу да се договоре о валутним своповима приликом плаћања у националним валутама.

         Касније је председница Елвира Набиулина ЦБ РФ изјавила да су свопови рубља – јуан у великој мери спремни.

         „Мислим да ћете ускоро сазнати о озбиљним помацима у тој области, о Владиним одлукама, биће објављен и међудржавни споразум који је разрађен. Ми ћемо се кретати тим путем, и за годину дана, ја мислим, направићемо неколико корака. То ће бити потпуно другачија валутна сарадња између две државе“ — казао је Шувалов, говорећи о међусобном плаћању у националним валутама између Русије и Кине.

         Он је истакао да председница ЦБ Русије Елвира Набиулина и министар финансија Антон Силуанов већ неколико месеци преговарају са својим кинеским колегама. „То нису просто преговори, они већ припремају одговарајући споразум“ — додао је Шувалов.

Русија и Кина ускоро закључују споразум о плаћању у рубљама и јуанима

Русија и Кина ускоро закључују споразум о плаћању у рубљама и јуанима

Следеће недеље у оквиру посете Кини Шувалов намерава да се сретне с првим потпредседником Државног савета Кине Џангом Гаолијем.

„Разговараћемо. Једна од главних тема је трговина за јуане и рубље и постепено искључивање трећих држава из те трговине, а то се не тиче само долара. И уопште, глупо је да, када ми купујемо робу произведену у Кини, а они робу произведену у Русији, користимо валуту трећих држава“ — констатовао је први потпредседник Владе Русије.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *