Вијести, Занимљивости

ПУТИН: Русија продаје оружја знатно више него Кина, Немачка и Француска заједно

ПРЕДСЕДНИК РУСИЈЕ ЗАДОВОЉАН ШТО ЈЕ ОНА ДРУГА У СВЕТУ ПО ПРОДАЈИ ОРУЖЈА И ШТО ДРЖИ 27 ОДСТО ГЛОБАЛНОГ ТРЖИШТА

  • Укупни портфолио извозних поруџбина достигао је рекордну вредност и износи више од 49 милијарди долара – констатовао је Владимир Путин и истакао да су се руски производи продавали у 65 земаља
  • „Системи типа С-300, С-400, Панцир-С1 по техничким и борбеним параметрима, поузданости и једноставности без сумње су лидери на светском тржишту оружја. Зато треба повећавати капацитете за производњу најтраженијих система ПВО и развијати производњу авијацијских оружја високе прецизности која се користе за потребе ПВО“ – истакао је шеф руске државе
  • Упозорио да је потребно размислити како да се очува потенцијал војне индустрије Украјине, која пролази кроз велику кризу јер потенцијални прекид сарадње са Русијом „може да буде критичан“ за ту земљу

ПРЕДСЕДНИК Русије Владимир Путин задовољан је позицијом Русије на светском тржишту оружја.

„Русија је један од лидера на глобалном тржишту, заузима стабило друго место по продаји оружја“ – изјавио је шеф руске државе на седници комисије за војно-техничку сарадњу.

Према његовим подацима, у 2013. години извоз руског оружја и услуга у оквиру војно-техничке сарадње порастао је за три одсто и износи више од 15,7 милијарди долара. Путин је напоменуо да удео САД на тржишту износи 29 одсто, Русије – 27, Немачке – 7, Кине – 6, а Француске – 5.

Руски председник је саопштио да су претходне године потписани нови дугорочни уговори у вредности од 18 милијарди долара, а руски произвођачи оружја учествовали су на 24 међународна сајма.

„Укупни портфолио извозних поруџбина достигао је рекордну вредност и износи више од 49 милијарди долара“ – констатовао је шеф руске државе. Он је истакао да су се руски производи продавали у 65 земаља.

Путин сматра да Русија треба да повећава производњу средстава противваздушне одбране, за којима постоји повећана потражња на светском тржишту.

„Системи типа С-300, С-400, Панцир-С1 по техничким и борбеним параметрима, поузданости и једноставности, без сумње, лидери су на светском тржишту оружја. Треба повећавати капацитете за производњу најтраженијих система ПВО, такође треба развијати производњу авијацијских оружја високе прецизности која се користе за потребе ПВО“ – истакао је шеф руске државе.

По његовом мишљењу, „посебну пажњу треба посветити извозу руске технике за противваздушну одбрану“.

„Та врста оружја заузима веома значајан део међународног тржишта оружја, на Русију отпада око трећине свих испорука средстава ПВО на свету“ – нагласио је Путин.

Он је истакао да „више од 70 земаља на свету користи руску технику за противваздушну одбрану“.

Председник Русије сматра да је потребно размислити како да се очува потенцијал војне индустрије Украјине, која пролази кроз велику кризу. По његовој оцени, потенцијални прекид сарадње са Русијом „може да буде критичан“ за ту земљу.

„Очување заједнички створеног научног и конструкторског потенцијала (украјинских предузећа) у складу је, између осталог, са интересима, како Русије, тако и Украјине“ – наставио је руски председник.

Он је Украјину назвао „дугогодишњим и поузданим партнером у сфери војно-техничке сарадње Русије“.

„У условима велике кризе државе, украјинска војна индустрија практично је лишена помоћи државе. Две трећине њених предузећа-коопераната налази се у Русији“ – констатовао је Путин.

С300, С400,...

С300, С400,…

По његовом мишљењу, „могући прекид кооперантских веза може бити критичан за војну индустрију Украјине, за људе који ради у тој грани и њихове породице“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *