Вијести, Занимљивости

ОВО НИСТЕ ЗНАЛИ: Хрвати су бомбардовали Крим

Анте Павелић је у знак захвалности Немачкој за помоћ при стварању НДХ, формирао „Легију Зракопловства НДХ“, која је упућена на Источни фронт. Хрватски пилоти извршили су више од 5.000 борбених летова, и постигли више од 300 победа.

Хрватски пилоти управљали су авионима који су у Другом светском рату бомбардовали Крим. Наиме, убрзо после стварања Независне Државе Хрватске (НДХ), њен поглавар Анте Павелић је у знак захвалности Немачкој, формирао „Легију Зракопловства НДХ“, која је упућена на Источни фронт.

Хрватски пилоти управљали су авионима који су у Другом светском рату бомбардовали Крим.

Хрватски пилоти управљали су авионима који су у Другом светском рату бомбардовали Крим.

Пилоти су најпре упућени на обуку у Немачку, да би се након ње преселили на Источни фронт где су се борили против Совјета. Током боравка на Источном фронту, хрватски пилоти су извршили више од 5.000 борбених летова, и постигли нешто више од 300 победа.

Принтскрин: YouTube/chasy2007

Принтскрин: YouTube/chasy2007

Једна од архивских фотографија која сведочи о учешћу Хрвата у операцијама на Криму, јесте и она на којој командант ваздухопловства фашистичке Мађарске у друштву официра немачке Луфтвафеа и двојице својих пилота посматрају мапу овог полуострва на југу тадашњег Совјетског савеза.

Фото: Facebook/Bane Gajic

Фото: Facebook/Bane Gajic

Иначе, поред Хрвата, у ваздушним биткама изнад Крима и јужног СССР учествовали су и пилоти фашистичке Италије.

Извор: Телеграф.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *