Занимљивости

Ојмјакон (Русија): Живот у најхладнијем насељу на планети

Oymyakon_RiaNovosti_468

Добродошли у Ојмјакон, најхладније село на свету у којем се температура спушта и седамдесет степени испод нуле, мобилни телефони не раде а људи још увек имају пољске тоалете.

На лијевој обали Индигитке у Русији, са свега осамсто становника, село Ојмјакон најхладније је стално насељено мјесто на свијету. Како је просјечна температура током јануара педесет степени целзијусових испод нуле, није ни чудо што је баш ово мјесто власник титуле најхладнијег села на свијету.

Још задивљујућа је чињеница да Ојмјакон заправо значи “вода која се не леди”, пише Дејли Мејл.

У том мјесту биљке које ми гајимо не успијевају, па локално становништво живи од меса јелена и коња. С обзиром на то, податак да село разне болести и вируси заобилазе, дјелује такође невјероватно.

Од страху да неће моћи да их упале, становници овог села кола држе упаљеним током цијелог дана. Копање јама за сахрану права је ноћна мора јер траје и до три дана због лошег терена.

Познато и под називом “Хладни пол”, ово село населили су у првој половини двадесетог вијека власници ирваса. У почетку је Ојмјакон био само њихова станица на путу до термалних вода, али увидјевши да им се не исплати да прелазе стално велики пут, одлучили су да се ту скрасе.

У селу се и даље најчешће грију на дрва и не користе много технолошких достигнућа данашњице. Једина продавница која ради снабдијева становнике основним намирницама, а највећи број људи бави се ловом и риболовом.

Сеоски љекар тврди да упркос непостојању бројних намирница, мјештани не пате од неухрањености јер је млијеко животиња које гаје веома храњиво.

За разлику од већег дијела планете, становници села воле снијег и зиму и већи дио њих не жели да напусти село. Занимљиво је и то да једина сеоска школа током зиме углавном ради без проблема. Ђаци не похађају наставу само ако је забиљежена нижа температура од минус педесет два степена.

Текст преузет са http://ruskarec.ru/

Коментариши чланак

Коментара