Занимљивости

Норвежанин 27 долара претворио у 886.000 долара

033914

Један Норвежанин је 2009. године купио биткоине за 27 долара и потпуно заборавио на њих, да би недавно открио да они данас вриједе чак 886.000 долара!

Невјероватан раст вриједности виртуалне валуте биткоин, довела је до тога да се инвестиција једног Норвежанина од само 27 долара за четири године претоври у добитак од чак 886.000 долара.

Кристофер Кох уложио је 2009. године 150 круна (26,6 долара) у 5.000 биткоина, након што је за њих случајно сазнао током писања школског рада. Убрзо је заборавио на то, док му велика медијска пажња коју виртуална валута изазива ових дана није освјежила памћење.

Биткоини су „ускладиштени“ у шифрованим

„новчаницима“ који су заштићени шифром. Кристоферу је требало мало времена да се присјети шифре, али након што је укуцао тачну комбинацију сачекало га је и више него пријатно изненађење. „Писало је да имам 5.000 ускладиштених биткоина. По данашњем курсу то износи 886.000 долара“, каже Кох.

Размијенио је само петину својих биткоина, довољно да купи стан у угледнијој четврти Осла.

Биткоини се најчешће купују за традиционални новац у интернет мјењачницама (најпознатији сервис је Мт Гаx). Међутим, због строгих контрола у циљу спречавања прања новца, овај процес може бити мало незгодан. Корисник исто тако може своје биткоине да размијени за готовину у интернет мјењачницама. Ипак, он се све више користи и у стварном свијету, и није га потребно размијенити у традиционални новац.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *