Вијести, Занимљивости

Несмотрени пјешаци беру казне

Бањалука – На подручју града за седам мјесеци ове године због непрописног преласка улице кажњено је 89 пјешака, казали су у Центру јавне безбједности (ЦЈБ).

Несмотрени пјешаци беру казне

Портпарол ЦЈБ Марија Маркановић рекла је да за прекршај непрописног кретања пјешака казна износи 40 КМ, осим када је у питању прелазак на црвено свјетло на семафору, гдје је казна већа и износи 50 КМ.

Према њеним ријечима, уколико је због непрописног кретања пјешака изазвана саобраћајна несрећа, пјешак се може казнити новчаном казном од 50 до 200 КМ.

– Пјешацима савјетујемо да се строго придржавају саобраћајних прописа, јер у контакту између возила и пјешака, пјешак задобија тјелесне повреде. Честе су и несреће са смртном посљедицом – рекла је Маркановићева.

Кретање тротоаром, прелазак коловоза на обиљеженом пјешачком прелазу, преко пасареле или на зелено свјетло на семафору основна су правила којих се пјешаци морају придржавати.

– Дјеца не смију претрчавати улицу, а сваки пјешак смије започети прелазак улице тек када се увјери да то може учиници на безбједан начин – казали су у ЦЈБ.

Стамена Новковић каже да увијек поштује саобраћајну сигнализацију, али је ипак једном „зарадила“ казну када је претрчавала улицу док је на семафору било црвено свјетло.

– Трудим се да поштујем саобраћајна правила као возач и као пјешак. Настојим да научим и своју дјецу колико је важно опрезно и по прописима прелазити улицу – рекла је Новковићева.

Она сматра да су за саобраћајне несреће, генерално посматрајући, одговорни и пјешаци и возачи, а како каже, само мали тренутак несмотрености је довољан да се догоди трагедија.

Несмотрени пјешаци беру казне

Несмотрени пјешаци беру казне

Телефони

У Центру јавне безбједности казали су да Закон о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ и Закон о безбједности саобраћаја на путевима Републике Српске не прописују као прекршај кориштење мобилног телефона и слушалица за слушање музике од стране пјешака који прелазе коловоз преко обиљеженог пјешачког прелаза.

Извор: Глас Српске

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *