Занимљивости

Наса испалила ракету са сателитом који ће испитати мистериозну регију око Сунца

021209

Наса је у четвртак успјешно лансирала сателит који ће проучавати мистериозну регију кја окружује Сунце.

Авион Л-1011 узлетео је из ваздухопловне базе Ванденберг и, на висини од 11.700 метара изнад Пацифика, лансирао ракету са сателитом. Послије слободног пада који је трајао пет секунди, ракета се упалила и узлетјела ка горњим слојевима атмосфере.

Три лансирне фазе су завршене 10 минута касније, и сада ће сонда дужине 2,1 метар “у леру” прећи 524 километра око Земље у току наредних шест мјесеци, након чега почиње двогодишње истраживање Сунчеве површине.

Сателит ИРИС ће снимати фотографије мало познатог региона на Сунцу, који је остао неистражен зато што није постојало интересовање научника. Због тога је, по речима соларног физичара Еда Делуке, овај дио Сунца назван “игноросфера”.

 

Истине ради, ни досадашња технологија није била на довољно високом нивоу да се ближе испита регион који се може видјети за вријеме еклипсе, када Мјесец блокира пут свјетлости и када дођу до изражаја огромне структуре у поменутом региону које личе на ореол око наше звијезде.

 

Научници процјењују да би те структуре могле бити ширине између 160 и 240 километара, али су зато изузетно дугачке – око 160.000 километара.

 

Коришћење хај-тек камере која “хвата” специфичне таласне дужине свјетлости, омогућиће добијање неких од најоштријих слика Сунца које су научници до сада имали прилике да виде.

 

Циљ мисије је боље разумијевање разних активности које се дешавају на површини Сунца. Треба, на крају, рећи да овај регион утиче на многе активности на Земљи, од препланулости коже приликом сунчања до климе.

 

Такође, постоје уверења да овај регион утиче и на повремене нестанке струје и ометања сателитске навигације.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *