Вијести, Занимљивости

Најлепше и најчудније јелке

ВИЈЕСТИО: Код нас се тек између два рата почело са организованим дочецима Нове године која се славила 1. јануара. Утицај западне културе је наметнуо и кићење јелки, које се на западу по традицији ките за Божић а не Нову годину. Како наш православни Божић има друге обичаје, ми смо овај обичај прилагодили себи и ми сматрамо да је то обележје Нове године, иако тако нешто не постоји на западу.

Али, било како било, у свету глобализације понекад се изгубе појмови о томе ко је и зашто увео неке обичаје. Постоји мишљење да је целокупан програм јелки, даривања и свега добро смишљена пропаганда која још увек даје добре резултате. Како одолети свом том гламуру, окићеним јелкама и свему ономе што прати Божић и Нову годину. Зато вам представљамо неке од најчувенијих јелки.

 

***

1. Најпознатија

По многима најпознатија новогодишња јелка је управо она у Њујорку испред Рокфелер центра. Најпознатији град на планети, мора имати и најпознатију јелку, симбол божићних празника у Великој Јабуци. Окићена је са 30.000 еколошких ЛЕД лампица и крунисана са сваровски кристалном звездом.

2. Сваровски

Сиднеј је, 2009. године, имао највећу унутрашњу јелку на свету. Била је постављена у згради краљице Викторијеса висином од 24 метра,144.000 сваровски кристала и 60.000 светиљки. Сваровски овакве јелке поставља на разним локацијама широм света. Главна железничка станица у Цириху једна је од њих. Ту се већ четрнаест година посетиоци могу дивити јелци украшеној са 7.000 кристала. Циљ ових подухвата је промоција производа ове компаније.

3. Плутајућа

Плутајућа јелка постала је симбол новогодишњих и божићних празника у Рио де Жанеиру. Све је почело 1996. године. По Гинисовој књизи рекорда од тада она држи рекорд највеће плутајуће јелке на свету. Висока је 85 метара и тешка 530 тона. За декорацију првог издања одговоран је био Абел Гомеш. Године 2010. била је окићена са 3,3 милиона мини лампи и рефлектора који производе петнаест различитих светлосних циклуса. Светла се свечано пале 4. децембра, уз ватромет, и горе сваке ноћи до 6. јануара.

Плутајућа јелка у Рију

Плутајућа јелка у Рију

4. Највиша у Европи

Титулу највише јелке у Европи добила је она у Лисабону 2004. године. По Гинисовој књизи рекорда, њена висина од 76 метара побеђује остале јелке које красе главне тргове других европских градова. За њу кажу да се мора видети како би се стекао доживљај о њеној висини.

5. Од Мурано стакла

Острво Мурано у Италији, надомак Венеције, чувено је по традицији производње стакла која датира још из тринаестог века. Спектар боја које Мурано стакло разликује од осталог је због посебног процеса ручне израде који потиче још из периода старих Римљана. Како се сваки предмет израђује ручно веома је битна вештина мајстора који га ради. Највиша јелка од Мурано стакла била је изложена 2007. године на тргу СветогМарка у Венецији. Дело је Симонеа Чендесе, мајстора стаклара и главног дизајнера.

Јелка од Мурано стакла

Јелка од Мурано стакла

6. Дијамантска

Јелка од дијаманата направљена је 2006. године од стране Со Ки златаре из Сингапура, где је и била изложена. Била је од чистог кристала и близу хиљаду карата дијаманата, тачније, чинило ју је око 22.000 дијаманата и 4.000 кристалних перли. Процењена је на 1.550.000 долара.

7. Планина јелка

Заправо је осветљење у облику јелке које се сваке године инсталира на падинама планине Инђино ван града Губио, у Умбрија региону у Италији. Дрво се назива Губио јелка или највећа јелка на свету. Године 1991. у Гинисову књигу рекорда ушла је под називом „Највећа светска јелка”. Простире се од последње куће у граду до базилике Светог Убалда, што чини да је њена висина 650,а ширина 350 метара. Са својих 730 разнобојних лампица, може се видети са удаљености од 50 километара. Све је почело 1981. године када су становници овог места одлучили да Божић прославе на другачији начин, од тада до данас традиција се наставља.

8. Подземна

Највећа подземна јелка на свету се налази у Постојнској јами у Словенији. Сваке године у нјиховој Концертној дворани, која има површину 3.000 квадратних метара и може да прими 10.000 посетилаца, поставља се јелка виша од 12 метара. Новогодишње дрво се поставља почетком децембра и ту стоји до средине јануара. Поред разних украса окићена је и са великим бројем лампица које се пале пре почетка представе „Јаслице” 25. децембра. Јелку ките чланови јамарског друштва Лука Чеш Постојна јер су ту стручни јамари који се пењу, помоћу ужета, уз стену до плафона да би окићену јелку подигли.

9. Лего

На железничкој станици Сант Панкрас у Лондону ове године постављена је највећа јелка од „лего коцки”. Јелка се склапала два пуна месеца. Употребљено је више од 600.000 коцки. „Дрво” је високо 12,5 метара, има 172 гране и хиљаду украса. За њено постављање било је потребно шест сати. Све ово је осмислио Данкан Титмарш, а директор маркетинга у „Лего” компанији Дејвид Букбаум је рекао да су они овим гестом хтели показати да се „лего коцкама” може направити све што човек пожели. Само треба пустити машти на вољу.

Извор: Политика

***

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *